U Banjaluci održan sastanak predstavnika poreznih administracija država Balkana

31.05.2024 | Novosti

Porezne uprave iz regiona zajedno protiv utaja poreza

Intenzivna međusobna suradnja i brza razmjena podataka i informacija između poreznih administracija država regije Balkana – B6, bit će i dalje u fokusu njihovog zajedničkog djelovanja sa jedinstvenim ciljem povećanja razine porezne stege i razotkrivanja poreznih utaja u državama ovog regiona.

Poručeno je to, između ostalog, sa sastanka koji su danas u prostorijama Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci održali predstavnici poreznih administracija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, koji su zajedno sa poreznim administracijama Srbije i Sjeverne Makedonije, koje nisu mogle nazočiti današnjem skupu, okupljeni u regionalnu grupu B6.

Tema ovogodišnjeg susreta predstavnika poreznih uprava iz B6 je “Iskustva u transformaciji poreznih uprava u moderne i uslužne administracije, uz podršku informacijskih i komunikacijskih tehnologija”.

Domaćini sastanka bili su ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Zoran Tegeltija i ravnatelj Porezne uprave Republike Srpske Goran Maričić, a nazočili su i ravnatelj Porezne uprave FBiH Šerif Isović, zatim ravnatelj Porezne uprave Crne Gore Sava Laketić, zamjenik ravnatelja Porezne uprave Hrvatske Marijana Vurajić Kudeljan, zamjenik ravnatelja Financijske uprave Slovenije Peter Jenko, te predstavnik Porezne uprave Brčko distrikta BiH Davor Ninić i njihovi suradnici.

Tegeltija i Maričić su na početku sastanka pozdravili kolege iz drugih poreznih administracija, zahvalili im se na dolasku na ovaj regionalni sastanak, te poručili da i u idućem razdoblju očekuju još bolju međusobnu suradnju, od koje će korist imati svi, posebno građani. Kako bi svi sudionici sastanka stekli jasniju sliku stanja, predstavnici poreznih administracija su prezentirali dosadašnja dostignuća svojih poreznih uprava u oblasti digitalizacije.

Na sastanku je razgovarano da će porezne administracije iz država B6, koje su ranije potpisale Sporazum o suradnji u oblasti djelatnosti porezne uprave, u idućem razdoblju pozivati i predstavnike poreznih uprava regiona da nazoče obukama i seminarima koje organiziraju za svoje službenike, posebno cijeneći vrijednost razmjene iskustava i dobrih praksi između poreznih administracija.

Pored toga, na sastanku je naglašeno i da je u svjetlu promjena u oblasti oporezivanja na međunarodnoj razini, sveopće globalizacije, pojave novih oblika poslovanja, digitalne ekonomije i ekonomije dijeljenja, razmjena informacija između poreznih administracija od izuzetne važnosti. S tim u svezi, donesen je zaključak da će porezne uprave, potpisnice Sporazuma, uložiti dodatne napore da ubrzaju postupak razmjene informacije kao jedan od ključnih elemenata borbe protiv porezne evazije.