U Banjaluci održan sastanak predstavnika poreznih administracija država Balkana

31.05.2024 | Novosti

Porezne uprave iz regiona zajedno protiv utaja poreza

Intenzivna međusobna suradnja i brza razmjena podataka i informacija između poreznih administracija država regije Balkana – B6, bit će i dalje u fokusu njihovog zajedničkog djelovanja sa jedinstvenim ciljem povećanja nivoa porezne discipline i razotkrivanja poreznih utaja u državama ovog regiona.

Poručeno je to, između ostalog, sa sastanka koji su danas u prostorijama Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci održali predstavnici poreznih administracija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, koji su zajedno sa poreznim administracijama Srbije i Sjeverne Makedonije, koje nisu mogle prisustvovati današnjem skupu, okupljeni u regionalnu grupu B6.

Tema ovogodišnjeg susreta predstavnika poreznih uprava iz B6 je “Iskustva u transformaciji poreznih uprava u moderne i uslužne administracije, uz podršku informacionih i komunikacionih tehnologija”.

Domaćini sastanka bili su direktor Uprave za indirektno oporezivanje Zoran Tegeltija i direktor Porezne uprave Republike Srpske Goran Maričić, a prisustvovali su i direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović, zatim direktor Porezne uprave Crne Gore Sava Laketić, zamjenik direktora Porezne uprave Hrvatske Marijana Vurajić Kudeljan, zamjenik direktora Finansijske uprave Slovenije Peter Jenko, te predstavnik Porezne uprave Brčko distrikta BiH Davor Ninić i njihovi suradnici.

Tegeltija i Maričić su na početku sastanka pozdravili kolege iz drugih poreznih administracija, zahvalili im se na dolasku na ovaj regionalni sastanak, te poručili da i u narednom periodu očekuju još bolju međusobnu suradnju, od koje će korist imati svi, posebno građani. Kako bi svi učesnici sastanka stekli jasniju sliku stanja, predstavnici poreznih administracija su prezentirali dosadašnja dostignuća svojih poreznih uprava u oblasti digitalizacije.

Na sastanku je razgovarano da će porezne administracije iz država B6, koje su ranije potpisale Sporazum o suradnji u oblasti djelatnosti porezne uprave, u narednom periodu pozivati i predstavnike poreznih uprava regiona da prisustvuju obukama i seminarima koje organiziraju za svoje službenike, posebno cijeneći vrijednost razmjene iskustava i dobrih praksi između poreznih administracija.

Pored toga, na sastanku je naglašeno i da je u svjetlu promjena u oblasti oporezivanja na međunarodnom nivou, sveopće globalizacije, pojave novih oblika poslovanja, digitalne ekonomije i ekonomije dijeljenja, razmjena informacija između poreznih administracija od izuzetne važnosti. S tim u vezi, donesen je zaključak da će porezne uprave, potpisnice Sporazuma, uložiti dodatne napore da ubrzaju postupak razmjene informacije kao jedan od ključnih elemenata borbe protiv porezne evazije.