Svjetska carinska organizacija podržava UNO u pojednostavljenju postupaka za rukovanje pošiljkama e-trgovine

22.02.2023 | Novosti

Svjetska carinska organizacija (SCO) održala je u Banjoj Luci, BiH od 13 -16.02.2023. radionicu o prekograničnoj e-trgovini. Cilj radionice bio je podići svijest o programima i inicijativama SCO-a usmjerenim na olakšavanju i osiguravanju prekogranične e-trgovine te suočiti se sa izazovima, mogućim rješenjima i dobrim praksama u ovom području. Događaj je organizovan uz finansijsku pomoć Fonda za carinsku saradnju Koreje (CCF Korea), učestvovao je 61 carinski službenik  Uprave za indirektno/neizravno operezivanja (UINO) Bosne i Hercegovine.

Tokom događaja, voditelji radionice pružili su detaljne informacije o 16 standarda Svjetske carinske organizacije za standarde o prekograničnoj e-trgovini (E-Commerce FoS) i dostupnim alatima za njihovu lakšu primjenu. Takođe, pružena su detaljna objašnjenja u vezi sa Smjernicama SCO-a za trenutno puštanje u promet i alatima razvijenim zajedno sa Svjetskom poštanskom unijom (SPU), kao što su SCO-SPU Poštanski carinski vodič i SCO-SPU smjernice o razmjeni elektronskih podataka između ovlaštenih operatera i carinske uprave. Poseban dio sjednice posvetio se zaštiti prava intelektualnog vlasništva (IPR) u e-trgovanju.

Učesnici radionice su zahvalni na prilici da prošire svoje znanje o različitim SCO alatima relevantnim za prekograničnu e-trgovinu koji bi podržali UINO put prema implementaciji E-Commerce FoS.