Свјетска царинска организација подржава УИО у поједностављењу поступака за руковање пошиљкама е-трговине

22.02.2023 | Новости

Свјетска царинска организација (СЦО) одржала је у Бањој Луци, БиХ од 13 -16.02.2023. радионицу о прекограничној е-трговини. Циљ радионице био је подићи свијест о програмима и иницијативама СЦО-а усмјереним на олакшавању и осигуравању прекограничне е-трговине те суочити се са изазовима, могућим рјешењима и добрим праксама у овом подручју. Догађај је организован уз финансијску помоћ Фонда за царинску сарадњу Кореје (ЦЦФ Кореа), учествовао је 61 царински службеник  Управе за индиректно/неизравно оперезивања (УИНО) Босне и Херцеговине.

Током догађаја, водитељи радионице пружили су детаљне информације о 16 стандарда Свјетске царинске организације за стандарде о прекограничној е-трговини (Е-Цоммерце ФоС) и доступним алатима за њихову лакшу примјену. Такође, пружена су детаљна објашњења у вези са Смјерницама СЦО-а за тренутно пуштање у промет и алатима развијеним заједно са Свјетском поштанском унијом (СПУ), као што су СЦО-СПУ Поштански царински водич и СЦО-СПУ смјернице о размјени електронских података између овлаштених оператера и царинске управе. Посебан дио сједнице посветио се заштити права интелектуалног власништва (ИПР) у е-трговању.

Учесници радионице су захвални на прилици да прошире своје знање о различитим СЦО алатима релевантним за прекограничну е-трговину који би подржали УИНО пут према имплементацији Е-Цоммерце ФоС.