Skijaška oprema nezakonito prodavana putem interneta

8.01.2023 | Novosti

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje sa područja Regionalnog centra Sarajevo su provela kontrolne aktivnosti usmjerene na nelegalno prometovanje roba putem internet portala.

Temeljem informacije dobivene putem otvorene linije “STOP ŠVERCU”, te nakon provedenih operativno taktičkih priprema, izvršena je kontrola nelegalnog prometovanja skijaške opreme kod jedne fizičke osobe. Tom prilikom je utvrđeno da isto vrši nelegalno prometovanje roba inozemnog podrijetla za koju nije posjedovalo dokumentaciju o podrijetlu, niti je bilo registrirano kod nadležnih organa za obavljanje gospodarske  djelatnosti. U aktivnostima na terenu, a temeljem Naredbe Suda BiH i temeljem instrukcija i uputa dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, izvršen je pretres prostorija koje koristi navedena osoba, prilikom čega je pronađena velika količina skijaške opreme (skije, pancerice, štapovi, vezovi, kacige…), za koju nije posjedovalo dokumantaciju o podrijetlu. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 75.000 KM.

Protiv navedene osobe u idućem razdoblju bit će podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici UNO koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP.

Tijekom 2023. godine aktivnosti UNO bit će usmjerene na otkrivanje nelegalne prodaje raznih roba putem interneta, s obzirom na činjenicu da ovakav način nezakonitog prometovanja roba postaje sve prisutniji i u BiH.

Pozivamo sve građane da ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza, to dojave na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 ili putem kontakta na viber broj 065/355-155. Sve prijave su potpuno anonimne i besplatne.