Скијашка опрема незаконито продавана путем интернета

8.01.2023 | Новости

Овлашћена службена лица Управе за индиректно опорезивање са подручја Регионалног центра Сарајево су спровела контролне активности усмјерене на нелегално прометовање роба путем интернет портала.

На основу информације добијене путем отворене линије “СТОП ШВЕРЦУ”, те након спроведених оперативно тактичких припрема, извршена је контрола нелегалног прометовања скијашке опреме код једног физичког лица. Том приликом је утврђено да исто врши нелегално прометовање роба страног поријекла за коју није посједовало документацију о поријеклу, нити је било регистровано код надлежних органа за обављање привредне дјелатности. У активностима на терену, а на основу Наредбе Суда БиХ и на основу инструкција и упутстава дежурног тужиоца Тужиластва БиХ, извршен је претрес просторија које користи наведено лице, приликом чега је пронађена велика количина скијашке опреме (скије, панцерице, штапови, везови, кациге…), за коју није посједовало докумантацију о поријеклу. Вриједност привремено одузете робе износи око 75.000 КМ.

Против наведеног лица у наредном периоду биће поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Приликом спровођења наведених активности службеници УИО користили су знања и опрему донирану у оквиру Програма UNODC-CCP и UNDP.

У току 2023. године активности УИО биће усмјерене на откривање нелегалне продаје разних роба путем интернета, с обзиром на чињеницу да овакав начин незаконитог прометовања роба постаје све присутнији и у БиХ.

Позивамо све грађане да уколико имају било какву информацију о утаји индиректних пореза, то дојаве на нашу отворену линију 080 02 06 07 или путем контакта на вибер број 065/355-155. Све пријаве су потпуно анонимне и бесплатне.