Skijaška oprema nezakonito prodavana putem interneta

8.01.2023 | Novosti

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje sa područja Regionalnog centra Sarajevo su provela kontrolne aktivnosti usmjerene na nelegalno prometovanje roba putem internet portala.

Na osnovu informacije dobijene putem otvorene linije “STOP ŠVERCU”, te nakon provedenih operativno taktičkih priprema, izvršena je kontrola nelegalnog prometovanja skijaške opreme kod jednog fizičkog lica. Tom prilikom je utvrđeno da isto vrši nelegalno prometovanje roba stranog porijekla za koju nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu, niti je bilo registrirano kod nadležnih organa za obavljanje privredne djelatnosti. U aktivnostima na terenu, a na osnovu Naredbe Suda BiH i na osnovu instrukcija i uputa dežurnog tužioca Tužilastva BiH, izvršen je pretres prostorija koje koristi navedeno lice, prilikom čega je pronađena velika količina skijaške opreme (skije, pancerice, štapovi, vezovi, kacige…), za koju nije posjedovalo dokumantaciju o porijeklu. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 75.000 KM.

Protiv navedenog lica u narednom periodu bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici UIO koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP.

U toku 2023. godine aktivnosti UIO bit će usmjerene na otkrivanje nelegalne prodaje raznih roba putem interneta, s obzirom na činjenicu da ovakav način nezakonitog prometovanja roba postaje sve prisutniji i u BiH.

Pozivamo sve građane da ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza, to dojave na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 ili putem kontakta na viber broj 065/355-155. Sve prijave su potpuno anonimne i besplatne.