Oduzet duhan i cigarete

7.03.2023 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u operativnoj akciji „BLOK II“ oduzeli su 179 kg sitno rezanog duhana kao i 4.858 paklica različitih cigareta ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 64.000 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO su na području u regionalnog centra Tuzla proveli akciju kodnog naziva „BLOK II“. Tom prilikom je identificirana osoba koja se bavi nedozvoljenim prometom trošarinskih proizvoda, te je izvršen pretres putničkog motornog vozila, stambenog objekta i pomoćnih objekata.  Prilikom aktivnosti na terenu pronađena je i privremeno oduzeta veća količina duhanskih proizvoda: 179 kg sitno rezanog duhana za pušenje i 4.858 paklica raznih cigareta koje nisu bile obilježene trošarinskim markicama Uprave za neizravno oporezivanje. Procijenjena tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 64.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe će biti podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo Nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, iz članka 210a  Kaznenog zakona BiH.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana UNO od strane Američkog veleposlanstva u BiH putem programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.