Одузет дуван и цигарете

7.03.2023 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање у оперативној акцији „БЛОК II“ одузели су 179 kg ситно резаног дувана као и 4.858 паклица различитих цигарета укупне тржишне вриједности у износу од 64.000 КМ.

Службеници Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја УИО су на подручју у регионалног центра Тузла провели акцију кодног назива „БЛОК II“. Том приликом је идентификовано лице које се бави недозвољеним прометом акицизних производа, те је извршен претрес путничког моторног возила, стамбеног објекта и помоћних објеката. Приликом активности на терену пронађена је и привремено одузета већа количина дуванских производа: 179 kg ситно резаног дувана за пушење и 4.858 паклица разних цигарета које нису биле обиљежене акцизним маркицама Управе за индиректно опорезивање. Процијењена тржишна вриједности привремено одузете робе износи 64.000 КМ.

Против осумњиченог лица ће бити поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу Тужилаштву Босне и Херцеговине, а због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело Недозвољен промет акцизних производа, из члана 210а  Кривичног закона БиХ.

У току предузимања мјера из своје надлежности коришћена је специјалистичка опрема, као и возила донирана УИО од стране Америчке амбасаде у БиХ путем програма EXBS.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.