Obuka za službenike UNO za otkrivanje roba sa radioaktivnim zračenjem

7.06.2024 | Novosti

Službenici Uprava za neizravno oporezivanje prošli su obuku za rad na sustavima za otkrivanje izvora radioaktivnih materijala uz korištenje mobilnih kombija.

Obuka je provedena u suradnji sa Ministarstvom energetike Sjedinjenih Američkih Država, Američkom agencijom za nuklearnu sigurnost/Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost (DOE/NNSA), te Uredom za otkrivanje i sprječavanje nuklearnog materijala (NSDD).

Obuka je provedena od ožujka do lipnja 2024. godine, a održana je u četiri regionalna centra Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla. Na obuci su sudjelovali službenici Sektora za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i službenici Sektora za carine, koji rade na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama.

Instruktori navedene obuke su certifcirani treneri ispred UNO, koji su radili pod nadzorom oficira iz NSDD-a iz Slovenije.

Obuka je sadržavala teorijski i praktični rad, pri čemu su službenici UNO stekli nova znanja i vještine koje će koristiti u daljnjem radu sa ovom vrstom opreme.

Tijekom obuke, polaznici su imali priliku da sudjeluju izvođenju praktičnih vježbi, uz kontinuiranu diskusiju, komentare i pitanja upućena instruktorima.

UNO se zahvaljuje predstavnicima NSDD Programa na kontinuiranoj podršci i ukazanom povjerenju, kao i na doniranoj specijalističkoj opremi, a sve u cilju što učinkovitije borbe protiv zlouporabe uvoza u Bosnu i Hercegovinu roba sa nedozvoljenim stupnjem radioaktivnog zračenja.