Zračna luka Sarajevo – oduzeti lijekovi i suplementi

1.12.2023 | Novosti

Ovlaštene službene osobe UNO su oduzele veću količinu robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH

U Zračnoj luci Sarajevo ovlašteni službenici UNO u suradnji sa službenicima Granične policije BiH oduzeli su veću količinu lijekova, suplemenata i druge robe, za koju su potrebne posebne dozvole za uvoz u BIH. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 47.000 KM.

Aktivnosti su provedene od strane Zajedničkog tima CCP/AIRCOP (uspostavljenog u okviru projekta UNODC-a za promicanje vladavine prava i dobrog upravljanja kroz ciljane mjere jačanja graničnih kontrola u lukama i zračnim lukama u Jugoistočnoj Europi). Tom prilikom je izvršen pregled prtljaga stranog državljanina, koji je u BiH doputovao iz Republike Srbije redovitom avionskom linijom Beograd – Sarajevo.

Prilikom kontrole kod osobe je pronađena i oduzeta veća količina robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH, kao i robe stranog podrijetla komercijalnog karaktera koja prilikom ulaska u carinsko područje BiH nije prijavljena carinskim organima. Riječ je o lijekovima, infuzijama, suplementima, kremama za sunčanje i drugoj robi, čija se ukupna vrijednost procjenjuje se na iznos od  47.000,00 KM. Protiv učinitelja opisanih nezakonitosti su poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih osoba UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju UNO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, porezne ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.