Tegeltija s predstavnicima Izaslanstva EU u BiH

13.10.2023 | Novosti

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), dr. Zoran Tegeltija sastao se danas sa predstavnicima Izaslanstva Europske unije u BiH u čijem sastavu su bili Stefano Ellero, šef kooperacija u Izaslanstvu EU u BiH, Antonella Di Sandri, Šef sekcije operacija 2 (ekonomija) u BiH i Sanja Spaić Kurtović, program menadžer u Izaslanstvu EU u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o tekućim i budućim projektima koje financira Izaslanstvo EU u BiH putem IPA fondova. Posebna pozornost posvećena je početku implementacije projekta IPA 2020, u kome je predviđeno da EU financira u Upravi za neizravno oporezivanje „BI/Business Intelligence“ softver i dio hardvera. Vrijednost ovoga projekta je 1,25 milijuna eura. Pored toga na sastanku se razgovaralo i o upravo započetom novom twinning projektu u UNO koji se odnosi na „Jačanje kapaciteta UNO“ u smislu unaprjeđenja analize rizika i poboljšanja zakonskih i podzakonskih rješenja iz oblasti carina i PDV-a, te unaprjeđenje kapaciteta u carinskoj službi u globalnoj borbi sprječavanja pranja novca. Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 1 milijun eura.

Podsjećamo, do sada je EU kroz IPA fondove financirala više projekata u UNO  čija se vrijednost procjenjuje na više od 40 milijuna eura (razvoj softvera, nabava hardvera, laboratorijske opreme, izgradnja graničnih prijelaza, tehničke pomoći i twinning projekti).