Tegeltija s predstavnicima Delegacije EU u BiH

13.10.2023 | Novosti

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), dr. Zoran Tegeltija sastao se danas sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH u čijem sastavu su bili Stefano Ellero, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH, Antonella Di Sandri, Šef sekcije operacija 2 (ekonomija) u BiH i Sanja Spaić Kurtović, program menadžer u Delegaciji EU u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o tekućim i budućim projektima koje finansira Delegacija EU u BiH putem IPA fondova. Posebna pažnja posvećena je početku implementacije projekta IPA 2020, u kome je predviđeno da EU  finansira u Upravi za indirektno oporezivanje „BI/Business Intelligence“ softver i dio hardvera. Vrijednost ovog projekta je 1,25 miliona eura. Pored toga na sastanku se razgovaralo i o upravo započetom novom twinning projektu u UIO koji se odnosi na „Jačanje kapaciteta UIO“ u smislu unaprjeđenja analize rizika i poboljšanja zakonskih i podzakonskih rješenja iz oblasti carina i PDV-a, te unaprjeđenje kapaciteta u carinskoj službi u globalnoj borbi sprječavanja pranja novca. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1 milion eura.

Podsjećamo, do sada je EU kroz IPA fondove finansirala više projekata u UIO  čija se vrijednost procjenjuje na više od 40 miliona eura (razvoj softvera, nabavka hardvera, laboratorijske opreme, izgradnja graničnih prijelaza, tehničke pomoći i twinning projekti).