Specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva vrijedna 160.000 KM donirana UNO BiH

18.11.2022 | Novosti

Danas je Upravi za neizravno oporezivanje uručena 160.000 KM vrijedna specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva nabavljena u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Službenici Uprave će za učinkovitiju borbu protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem od danas imati na raspolaganju: 7 uređaja za mjerenje gustoće materijala (tzv. baster), 25 setova za otkrivanje eksploziva i droga, 25 setova univerzalnih alata, te 24 seta alata za pregled vozila, ukupne vrijednosti preko 160.000 KM (bez PDV).  Današnja donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške Upravi u okviru projekta HALT u smislu daljnjeg jačanja kapaciteta Uprave odnosno poboljšanja uvjeta rada s ciljem učinkovitije borbe protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. SALW) obzirom da je u prethodnom razdoblju UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 22 endoskopa i 4 detektora za eksploziv i droge vrijednosti oko 450.000 KM (bez PDV). Primopredaji u prostorijama UNO BiH u Banjoj Luci su pored predstavnika UNDP u BiH i UNO BiH nazočili i predstavnici dobavljača koji su izvršili isporuku navedene opreme.

Projekat HALT se provodi od veljače 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) s namjerom daljnjeg unaprijeđivanja sigurnosti unutar i изvan granica Zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unaprjeđenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine SALW-om. Projekat HALT financiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno  Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Švedska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Europske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu. Projektne aktivnosti se provode u suradnji s UNO BiH kao glavnim korisnikom ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini.