Samit carinskih uprava regiona

26.10.2022 | Novosti

U Banjoj Luci je danas završen dvodnevni sastanak ravnatelja carinskih uprava Zapadnog Balkana. Riječ je o osmom po redu sastanku visokih izaslanstava carinskih administracija iz Regiona, u organizaciji Uprave za neizravno oporezivanje i Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

Regionalni sastanak u Banjoj Luci otvorili su Njegova ekselencija g. Julian Reilly, veleposlanik Velike Britanije u BiH i ravnatelj UNO dr. Miro Džakula, koji su na samom početku istaknuli važnost zajedničke suradnje carinskih uprava Regiona u sprječavanju nedozvoljenog i nezakonitog prometovanja svih vrsta roba, a posebno duhana i duhanskih prerađevina. S druge strane, naglašena je potreba olakšavanja carinskih procedura i svih vrsta carinskih kontrola za sve uredne porezne obveznike.

Tijekom sastanka carinske administracije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije predstavile su u Banjoj Luci postignuti napredak u oblasti carinskih reformi i ostvarene rezultate, a jedan od zaključaka je daljnja potreba digitalizacije poslovnih procesa u svim carinskim upravama. Pored toga, raspravljano je o zajedničkim akcijama carinskih administracija, razmjeni podataka i informacija, te pomoći koju carinskim upravama Regiona pruža CEFTA – Tim za SEED Projekat. Dvodnevni sastanak u Banjoj Luci podržan je i od strane Uprave za prihode i carine Velike Britanije.