Pored stroja za rezanje duhana otkrivena i puška

26.09.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “RAFTER” na područiju Tuzlanskog kantona oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina kao i pušku u vrijednosti od 65.100 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „RAFTER“, temeljem operativnog rada i poduzetih operativnih taktičkih mjera izvršili su lociranje objekta gdje se vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnu distribuciju i prometovanje od strane više osoba na području Tuzlanskog kantona. Tom prilikom izvršen je pretres lociranog stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve sukladno instrukcijama i uputama Tužiteljstva  BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa  pronađeno je 85 kg sitno rezanog duhana bez trošarinskih  markica, 615 kg duhana u listu, kao i stroj za rezanje duhana. Također je pronađena i lovačka puška koja je privremeno oduzeta.

Također, na području grada Tuzle, kod 4 fizičke osobe pronašli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina je 2946 paklica cigareta i 74 kg sitno rezanog duhana, 377 paklica ručno motanih cigareta.

Protiv osumnjičenih osoba bit će podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo Nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, iz članka 210 Kaznenog zakona BiH.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.