Operativna akcija „TROŠARINA 22“

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “TROŠARINA 22” na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo oduzeli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO. Također, na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni prozvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM.

 Operativnim radom na terenu i izvršenim analizama službenici Uprave za neizravno oporezivanje došli su do saznanja i informacija da se određeni broj osoba na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem trošarinskih proizvoda. Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih osoba privremno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO i za iste nije postojala vjerodostojnu dokumentaciju o podrijetlu robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno odzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnosti na terenu su provedene u suradnji sa Tužiteljstvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih osoba bit će podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo Nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, iz člana 210 Kaznenog zakona BiH.

Također, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Kantona Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona proveli su aktivnost u cilju sprječavanja nelegalnog prometa roba stranog podrijetla bez vjerodostojne dokumentacije. Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UNO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene prozvode čokolade „Milka“ ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu sa važećim zakonskim propisima protiv 4 osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Američkog veleposlanstva putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.