Оперативна акција „АКЦИЗА 22“

10.10.2022 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање у оперативној акцији кодног назива “АКЦИЗА 22” на подручју градова Сарајево и Источно Сарајево одузели су већу количину дувана и цигарета, који нису били обиљежени акцизним маркицама УИО. Такође, на подручју Кантона Сарајево и Зеничко-добојског кантона привремено су одузети прехрамбени прозводи. Укупна вриједност привремено одузете робе процјењује се на износ од 160.000 КМ.

 Оперативним радом на терену и извршеним анализама службеници Управе за индиректно опорезивање дошли су до сазнања и информација да се одређени број лица на подручју градова Сарајево и Источно Сарајево баве нелегалним прометовањем акцизних производа. Спроводећи активности на терену извршени су претреси на три локације, а од 17 физичких лица привремно је одузето 254,5 килограма ситно резаног дувана, 11.679 паклица цигарета и 1.255 паклица ручно мотаних цигарета. Ови производи нису били обиљежени акцизним маркицама УИО и за исте није постојала вјеродостојну документацију о поријеклу робе. Укупна тржишна вриједност привремено одзете робе износи 125.000 КМ. Активности на терену су проведене у сарадњи са Тужилаштвом БиХ и према наредбама Суда БиХ.

Против осумњичених лица биће поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу Тужилаштву  Босне и Херцеговине, а због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело Недозвољен промет акцизних производа, из члана 210 Кривичног закона БиХ.

Такође, у склопу раније планираних активности овлашћени службеници УИО из регионалног центра Сарајево, на локалитету Кантона Сарајевског и Зеничко-добојског кантона спровели су активност у циљу спречавања нелегалног промета роба страног поријекла без вјеродостојне документације. Провјером и контролом четири пословна субјекта службеници УИО су пронашли и привремено одузели  прехрамбене прозводе чоколаде „Милка“  укупне тржишне вриједности 35.000 КМ. У складу са важећим законским прописима против 4 особе биће покренути прекршајни поступци код мјесно надлежног суда.

У току предузимања мјера из своје надлежности коришћена је специјализована опрема и возила донирана УИО од стране Америчке амбасаде путем Програма EXBS.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на вајбер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.