Operativna akcija „AKCIZA 22“

10.10.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “AKCIZA 22” na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo oduzeli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Također, na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni prozvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM.

Operativnim radom na terenu i izvršenim analizama službenici Uprave za indirektno oporezivanje došli su do saznanja i informacija da se određeni broj lica na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih lica privremno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO i za iste nije postojala vjerodostojnu dokumentaciju o porijeklu robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno odzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnosti na terenu su provedene u suradnji sa Tužilaštvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih lica bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu  Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 Krivičnog zakona BiH.

Također, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Kantona Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona proveli su aktivnost u cilju sprječavanja nelegalnog prometa roba stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije. Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene prozvode čokolade „Milka“ ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu sa važećim zakonskim propisima protiv 4 osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.