Operativna akcija “Auto-otpad 2022”

11.11.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Regionalni centar Mostar, u operativnoj akciji kodnog naziva “Auto-otpad 2022” na nekoliko lokacija oduzeli su polovna vozila i ostale auto dijelove u vrijednosti od oko 160.000 KM.

Na području Regionalnog centra Mostar, ovlaštene službene osobe UNO, proveli su operativnu akciju kodnog naziva „Auto-otpad 2022“ s ciljem kontrole prometa i podrijetla inozemne robe u poslovnim subjektima. Predmet operativne aktivnosti bili su auto-otpadi, odnosno vozila i dijelovi za automobile, koji nisu prošli odgovarajuću carinsku proceduru. Tijekom provođenja operativne akcije, službenici Sektora za provođenje propisa, uz sudjelovanje grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz svih regionalnih centara, na području više gradova izvršili su provjere na 8 lokacija. Tom prilikom su na 6 lokacija pronađene određene nepravilnosti koje su rezultirale oduzimanjem 16 polovnih pmv i određene količine autodijelova za vozila, bez vjerodostojne dokumentacije o njihovom podrijetlu.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 160.000 KM.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv učinitelja istih će biti provedeni postupci sukladno važećim prekršajnim zakonodavstvom.

U okviru poduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Veleposlanstva SAD putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.