Oduzeto skupocjeno vino, duhan i tekstil

30.11.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija uz suradnju s policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog Kantona oduzeli veću količinu skupocjenih vina, duhana i tekstila u vrijednosti od oko 206.000 KM.

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u suradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Tuzla, u skladu s instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH  izvršili su pretres poslovnih prostorija pravne osobe koja se bavila prodajom alkoholnih pića. Prilikom izvršenog pretresa  pronađena je 631 boca skupocjenih vina bez trošarinskih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju. Protiv osumnjičenih osoba će biti podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „Nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda“, iz članka 210 a, Kaznenog zakona BiH.

Temeljem prikupljenih informacija službenici RC Tula, GSKP, izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od samostalnog poduzetnika s područja RC Tuzla za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, temeljem raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih osoba izvršili su provjeru prometa i podrijetla roba na 2 lokacije. Tom prilikom pronašli su veću količinu robe inozemnog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenerke, dukserice, i sl.) tj. 2124 komada.

Također, službenici RC Tuzla, u suradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Gradačac, kod 2 fizičke osobe pronašli su veću količinu duhana, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina je 190 kg sitno rezanog duhana.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv učinitelja istih će biti provedeni postupci u skladu s važećim prekršajnim zakonodavstvom.

U okviru poduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Veleposlanstva  SAD putem Programa EXBS i UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.