Oduzeto skupocjeno vino, duhan i tekstil

30.11.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija uz suradnju sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog Kantona oduzeli veću količinu skupocjenih vina, duhana i tekstila u vrijednosti od oko 206.000 KM.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u suradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Tuzla, u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH  izvršili su pretres poslovnih prostorija pravnog lica koje se bavilo prodajom alkoholnih pića. Prilikom izvršenog pretresa  pronađena je 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju. Protiv osumnjičenih lica će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, iz člana 210 a, Krivičnog zakona BiH.

Na osnovu prikupljenih informacija službenici RC Tula, GSKP, izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od samostalnog preduzetnika sa područja RC Tuzla za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih lica izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na 2 lokacije. Tom prilikom pronašli su veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenerke, dukserice, i sl.) tj. 2124 komada.

Također, službenici RC Tuzla, u suradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Gradačac, kod 2 fizička lica pronašli su veću količinu duhana, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina je 190 kg sitno rezanog duhana.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv učinilaca istih će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom.

U okviru preduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Ambasade SAD putem Programa EXBS i UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.