Oduzeti telefoni i mašina za rezanje duhana

24.04.2023 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla u dvije odvojene akcije privremeno su oduzeli stroj za rezanje duhana i 62 mobilna telefona. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 62.000 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla su temeljem operativnog rada locirali objekat gdje se vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnju distribuciju i prometovanje od strane više osoba na području Tuzlanskog kantona. Tom prilikom pronađen je stroj za rezanje duhana i 61 kilogram sitno rezanog duhana koji su bili namijenjeni crnom tržištu u BIH.

Također, temeljem operativno taktičkog rada i raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju ovlašteni službenici UNO izvršili su provjeru prometa i podrijetla roba kod 2 samostalna poduzetnika sa područja regionalnog centra Tuzla. Prilikom provjera pronađena je veća količina robe stranog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefon iPhone 14, Samsung – 61 kom) te je ista privremeno oduzeta.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjeka za provedbu propisa RC Tuzla iznosi 62.000 KM, te su za utvrđene nezakonitosti preduzete daljnje mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS i UNODC-a.