Oduzeti razni dijelovi za kamione i automobile

24.10.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u operativnoj akciji kodnog naziva “DAF”, kao i na Carinskoj ispostavi Tuzla i Graničnom prijelazu Karakaj oduzeli su veću količinu raznih dijelova za kamione i automobile u vrijednosti od 145.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „DAF“ ovlašteni službenici RC Tuzla izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od fizičke osobe za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja temeljem  raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određene fizičke osobe izvršili su provjeru prometa i podrijetla roba na 2 lokacije i tom prilikom pronašli veću količinu robe inozemnog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o farovima za kamione, elektronici za kamione, filterima, raznim dijelovima za teretna motorna vozila tj. 1786 komada dijelova za teretna motorna vozila.

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla prilikom detaljnih pregleda uz upotrabu specijalizirane opreme na CI Tuzla i GP Karakaj pronašli su neprijavljenu robu (dijelovi za automobile, motorke, trimeri, razna oprema) gdje su pravne i fiziče osobe namjeravale proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih pristojbi.

Vrijednost oduzete robe u ovim operativnim akcijama 145.000,00 KM.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.