Oduzet nakit i tekstil

12.04.2024 | Novosti

Ovlaštene službene osobe UNO privremeno su oduzele veću količinu razne robe, čija procijenjena vrijednost iznosi 194.500 KM.

Na području RC Tuzla ovlaštene službene osobe Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, temeljem ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji „TRANZIT“ izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve  sukladno instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbi Suda BiH.

Pored redovite pošiljke gdje je bila i redovito prijavljena roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba. Tom prilikom pronađeno je 735 komada tekstilnih proizvoda (trenerke, majice, farmerke) namijenjenih za tržište Bosne i Hercegovine.

Protiv osumnjičene osobe bit će podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Krijumčarenje“, iz članka 214. Kaznenog zakona BiH.

U prethodnom razdoblju u suradnji sa službenicima Kantonalnog poreznog ureda, od 5 samostalnih preduzetnika sa područja RC Tuzla izvršeno je privremeno oduzimanje predmeta plemenitih metala (zlato, srebro) za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Tom prilikom pronađena je veća količina robe čija vrijednost na tržištu Bosne i Hercegovine iznosi 137.200 KM.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 194.500 KM, a protiv osoba bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnim organima.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju UNO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, porezne ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.