Oduzet duhan i cigarete

13.07.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “Sektor” i na cestovnoj  komunikacioji Tuzla-Kalesija oduzeli su raznu krijumčarenu tekstilnu i duhansku robu u vrijednosti od 304.000 KM. 

U operativnoj akciji kodnog naziva „Sektor“ ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UNO u Tuzli izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od tri fizičke osobe s područja RC Tuzla (Živinice, Banovići) za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja temeljem raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih gospodarskih subjekata izvršili su istovremenu provjeru prometa i porijekla roba na 3 lokacije i tom prilikom pronašli 3823 komada tekstilnih proizvoda količinu robe (majice, haljine, trenerke, pantalone) za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla u suradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska stanica Zapad, na cestovnoj komunikaciji Tuzla-Kalesija izvršili su pretres kod 2 osobe. Tom prilikom pronašli su 3800 paklica cigarete koje nisu bile obilježene na zakonom propisan markicama UNO, niti je za iste postojala zakonom propisana dokumentacija.

Vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama se procjenjuje na 304.000,00 KM.

Predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv pet fizičkih osoba bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnikm organima. Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duhan.