Obavještenje poreznim obveznicima

26.01.2024 | Novosti

Poštovani porezni obveznici,

obavještavamo vas da je u prosincu 2023. godine i u siječnju 2024. godine u Upravi za neizravno oporezivanje zaprimljen veliki broj zahtjeva za ispunjenje uvjeta za predaju PDV prijave za mjesec siječanj 2024. godine ovjerene kvalificiranom elektroničkom potvrdom. Budući da je neposredno pred istek roka pristigao ogroman broj zahtjeva sa pratećom dokumentacijom (Ugovor o korištenju IT sustava za e-poslovanje sa UNO, prijava zastupnika kao i zahtjev za izdavanje kvalificirane elektroničke potvrde), došlo je do velikog zagušenja prilikom obrade pristiglih zahtjeva od strane zaposlenika UNO u svim regionalnim centrima. Ovo je dovelo i do zastoja prilikom izdavanja kvalificiranih elektroničkih potvrda u svim regionalnim centrima i zbog toga dolazi i do kašnjenja kreiranja uplatnica i uručenja kvalificiranih elektroničkih potvrda osobama koje su već podnijele zahtjev.

Ukoliko ste pomenute zahtjeve sa pratećom dokumentacijom već predali u UNO obavještavamo vas da ste ispunili svoju obvezu, a službenici Uprave će vas kontaktirati čim vaš predmet bude u obradi. U tom smislu nije potrebno da dodatno telefonski pozivate brojeve u Upravi za neizravno oporezivanje interesujući se za stanje predmeta. Svi oni obveznici koji su uredno i na vrijeme podnijeli zahtjeve sa pratećom dokumentacijom, a koji iz opravdanih razloga ne dobiju od UNO kvalificiranu elektroničku potvrdu, moći će PDV prijavu za mjesec siječanj 2024. godine predati u Upravu za neizravno oporezivanje na način kako su to radili i do sada (username i password).

Svo ostali obveznici koji su regulirali elektroničko poslovanje sa UNO i već imaju elektroničku kvalificiranu potvrdu PDV prijavu za mjesec siječanj 2024. godine predaju u UNO ovjerenu na novi način.

Upućujemo zadnji apel svim onim obveznicima koji još uvijek nisu, da žurno, a najkasnije do 31.01.2024. godine predaju u UNO Ugovor o korištenju IT sustava za e-poslovanje sa UNO, prijavu zastupnika kao i zahtjev za izdavanje kvalificirane elektroničke potvrde.

S poštovanjem.