Najveća zaplijena cigareta u 2022. godini

12.12.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, u operativnoj akciji “Strijelac” na Graničnom prijelazu Rača oduzeli su 51.500 paklica cigareta u vrijednosti od 309.000 KM.

Temeljem operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, izvršili su na Graničnom prijelazu Rača detaljan pregled teretnog motornog vozila. U pošiljci koja je ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine, bila je deklarirana radna oprema kao roba koja se uvozi BiH. Detaljnim pretresom vozila pronađena je skrivena i krijumčarena veća količina neprijavljenih i neobilježenih trošarinskih  proizvoda. Radilo se o 51.500 paklica cigareta (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 309.000 KM. Aktivnosti na terenu provedene su sukladno instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbi Suda BiH.

Protiv osumnjičene osobe će biti podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Krijumčarenje“, iz članka 214. Kaznenog zakona BiH.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Veleposlanstva SAD putem programa EXBS i UNODC.

Podsjećamo, tijekom 2022.godine Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja je privremeno i trajno oduzela 91.179 paklica cigareta, 7.900 paklica ručno motanih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana, 1.382 kg sitno rezanog duhana i 615 kg duhana u listu.

Uprava za neizravno  oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih  proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.