Највећа заплијена цигарета у 2022. години

12.12.2022 | Новости

Овлашћени службеници Управе за индиректно опорезивање, у оперативној акцији “Стријелац” на Граничном прелазу Рача одузели су 51.500 паклица цигарета у вриједности од 309.000 КМ.

На основу оперативних активности овлашћени службеници Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја из Регионалног цeнтра Тузла, извршили су на Граничном прелазу Рача детаљан преглед теретног моторног возила. У пошиљци која је улазила у царинско подручје Босне и Херцеговине, била је декларисана радна опрема као роба која се увози БиХ. Детаљним претресом возила пронађена је скривена и кријумчарена већа количина непријављених и необиљежених акцизних производа. Радило се о 51.500 паклица цигарета (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero), чија се укупна тржишна вриједност процјењује на износ од 309.000 КМ. Активности на терену проведене су у складу са инструкцијама и упутама Тужилаштва БиХ и наредбом Суда БиХ.

Против осумњиченог лица ће бити поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу Тужилаштву Босне и Херцеговине, због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело „Кријумчарење“, из члана 214. Кривичног закона БиХ.

У току предузимања мјера из своје надлежности, коришћена је специјализована опрема, донирана од стране Амбасаде САД путем програма EXBS и UNODC.

Подсјећамо, у току 2022.године Одсјек за спровођење прописа РЦ Тузла, Група за спречавање кријумчарења и прекршаја је привремено и трајно одузела 91.179 паклица цигарета, 7.900 паклица ручно мотаних цигарета, 2 машине за резање дувана, 1.382 kg ситно резаног дувана и 615 kg дувана у листу.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни. Грађани могу и на вајбер број 065 355 155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.