Nagrađeni najbolji novinarski radovi za kampanju „Stop švercu“

11.06.2024 | Novosti

Dodjelom nagrada za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se bavi problemom crnog tržišta duhanskih proizvoda u BiH, završena je kampanja “Stop švercu” koju zajednički organiziraju Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) i Udruženje ekonomista RS SWOT.

Ravnatelj UNO Zoran Tegeltija prvu nagradu uručio je Svjetlani Šurlan iz Bloomberg-a, čiji je članak na analitičan način posebno istakao važnost suzbijanja crnog tržišta cigareta i doprinjeo podizanju svijesti javnosti o ovom problemu.

Drugu nagradu dobili su: Dejan Tovilović (Capital.ba), Dino Bezdrob (Klix.ba), Kristina Sekerez (ATV) i Enisa Aletić (Nova BH). Njihovi članci i TV prilozi su svojom kvalitetom i objektivnošću značajno doprinjeli kampanji, pružajući detaljne informacije i analize o utjecaju šverca cigareta na ekonomiju i društvo.

Mediji su važna karika u lancu borbe protiv crnog tržišta duhana, te su rezultati iz godine u godinu sve vidljiviji. Bosna i Hercegovina ove godine očekuje oko milijardu KM prihoda od trošarina na duhan iz kojih će se financirati sve razine vlasti u zemlji.