Na području Tuzla oduzeta roba u vrijednosti od 1.000.000 KM

22.11.2023 | Novosti

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje, na području regionalnog centra  Tuzla u dvije odvojene akcije oduzela su veću količinu tekstilnih proizvoda i mobitela  čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 1.000.000 KM.

Temeljem ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji kodnog naziva „PANTER“ ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Pored redovite pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne Europe.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Krijumčarenje“, iz članka 214. Kaznenog zakona BiH, protiv osumnjičene osobe će biti podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu  Bosne i Hercegovine.

U drugoj operativnoj akciji, a temeljem raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jedne pravne osobe iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i podrijetla roba. Tom je prilikom pronađena veća količina robe stranog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobiteli iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12). Protiv učinitelja opisanih nezakonitosti su poduzete mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je procjenjuje se na iznos od 1.000.000,00 KM.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih osoba UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.