На подручју Тузла одузета роба у вриједности од 1.000.000 КМ

22.11.2023 | Новости

Овлашћена службена лица Управе за индиректно опорезивање, на подручју регионалног центра  Тузла у двије одвојене акције одузела су већу количину текстилних производа и мобилних телефона  чија се укупна тржишна вриједност процјењује на износ од 1.000.000 КМ.

На основу ранијих оперативно-тактичких сазнања у оперативној акцији кодног назива „ПАНТЕР“ овлашћени службеници УИО из регионалног центра Тузла извршили су детаљан преглед и претрес теретног моторног возила, а све у складу са инструкцијама и упутствима Тужилаштва БиХ и наредбе Суда БиХ.

Поред редовне пошиљке, гдје је за увозно царињење била пријављена разна роба, пронађена је скривена и кријумчарена роба, а радило се о већој количини текстилних производа намијењених за тржиште Западне Европе.

Због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело „Кријумчарење“, из члана 214. Кривичног закона БиХ, против осумњиченог лица ће бити поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцу Тужилаштву Босне и Херцеговине.

У другој оперативној акцији, а на основу расположивих информација о нерегуларностима у пословању једног правног лица из Тешња, извршена је детаљна провјера промета и поријекла роба. Том је приликом пронађена већа количина робе страног поријекла за коју није постојала законом прописана документација (мобилни телефони iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12). Против учиниоца описаних незаконитости су предузете мјере и радње прописане прекршајним законодавством.

Укупна вриједност привремено одузете робе је процјењује се на износ од 1.000.000,00 КМ.

Приликом предузимања мјера из своје надлежности од стране овлашћених службених лица УИО коришћена је специјализована опрема, донирана од стране Амбасаде САД-а у БиХ, путем Програма EXBS, као и од стране UNDP/UNODC-a.

 Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.