Krenite spremni na put

Šta treba da znate kada putujete u:

Srbiju

Ukoliko putujete u Republiku Srbiju važno je da budete upoznati sa osnovnim pravima i obavezama, kako bi se izbjegla  duža zadržavanja na graničnim prelazima i obezbjedio brz i bezbjedan promet putnika i robe.

Takozvani „zeleni kontrolni prolaz“, tamo gdje on postoji, putnici koji prelaze preko graničnog prelaza  mogu koristiti samo kada ne posjeduju robu koja podliježe plaćanju uvoznih dažbina. U suprotnom se koristi „crveni kontrolni prolaz“, prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u tzv. skraćenom postupku carini se roba vrednosti do tri hiljade evra, po  jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto i PDV od 20 odsto (odnosno 8 odsto za robu na koju se primenjuje niža stopa PDV).

Lični prtljag

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lijekova za ličnu upotrebu, slobodno se može unijeti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porijekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Unos i iznos novca

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad  10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Od 01.01.2013. godine primenjuje se Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2013. godinu čime će carinske stope za pojedine robe biti smanjene, a za neke i ukinute. Sve informacije o novinama u Carinskoj tarifi mogu se naći na web stranici Carinske uprave Republike Srbije.

Hrvatsku

Ulaskom Republike Hrvatske u EU 01. jula 2013. godine u putničkom prometu  primenjuje se  evropska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prenos robe iz trećih zemalja za lične potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 evra po putniku, a u vazdušnom i pomorskom saobraćaju  do 430 evra.

Lični prtljag

Lični prtljag je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumijeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna  za vreme njegovog putovanja (obuća, odjeća, higijenske potrepštine itd.). Vrsta i količina robe u u ličnom prtljagu mora biti nekomercijalne prirode .

Roba koja se nalazi u ličnom prtljagu putnika, u vrsti  i količinama koje nisu namjenjene preprodaji već njihovim ličnim potrebama i potrebama njihovih porodica, oslobađa se od plaćanja uvoznih dažbina, ukoliko njena ukupna vrednost ne prelazi vrednost od 300 evra, a u vazdušnom i pomorskom saobraćaju 430 evra. Putnici mlađi od 15 godina, oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na prtljag čija ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 150 evra.

Akcizna roba (duvan, alkohol, gorivo) 

Oslobođenje za akciznu robu

Neovisno o naprijed navedenim vrijednosnim ograničenjima pri uvozu se oslobođenje od carine, PDV-a i trošarina odnosi i na sljedeće količine trošarinskih proizvoda, a ujedno se njihova vrijednost ne uključuje u vrijednost ostale robe nekomercijalne naravi.

Za putnike u vazdušnomprometu:
1. duhanske prerađevine:
– 200 cigareta
– 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu)
– 50 cigara
– 250 grama duhana za pušenje
2. alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva:
– alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s  udjelom alkohola od 80% vol. i više: 1 litra
–   alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje: do 2 litre
3. mirno vino: 4 litre
4. pivo: 16 litara
5.  duhanski proizvodi iz članka 94. Zakona o trošarinama:
– 50 grama grijanog duhanskog proizvoda
– 10 mililitara e-tekućine
– 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

Za putnike u drugim oblicima prometa (drumski, željeznički itd.):

1. duhanske prerađevine:
– 40 cigareta
– 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu)
– 10 cigara
– 50 grama duhana za pušenje
2. alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva:
– alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni  alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više: 1 litra
– alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje: do 2 litre
3. mirno vino: 4 litre
4. pivo: 16 litara
5. duhanski proizvodi iz članka 94. Zakona o trošarinama:
– 50 grama grijanog duhanskog proizvoda
– 10 mililitara e-tekućine
– 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

Oslobođenje na gore navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođeno je i gorivo u rezervoarima prevoznih sredstava, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

Hrana

Nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce , do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi  i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta.  Sledeće vrste hrane se mogu unositi tj.transportovati u ličnom prtljagu: hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), sve pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Unos životinja

Unošenje kućnih ljubimaca, u pratnji vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika, iz trećih zemalja moguć je samo na graničnim prelazima određenim za promet kućnih ljubimaca. Kućni ljubimci koji se unose u carinsko područije  Republike Hrvatske  moraju biti podvrgnuti :

a) u slučaju 5 ili manje kućnih ljubimaca, identifikacionom i dokumentacionom pregledu od strane carinskog službenika na ulaznom graničnom prelazu

b) u slučaju više od 5 kućnih ljubimaca, veterinarskom pregledu koji obavlja granični veterinarski inspektor i moraju ulaziti u Republiku Hrvatsku na za to odobrenim graničnim veterinarskim ispostavama.

Psi, mačke i hrčci moraju biti označeni mikročipom, moraju imati pasoš izdat od nadležnog veterinara i moraju biti vakcinisani protiv bjesnila. Zabranjen je uvoz i privremeni boravak opasnih pasa (rase terijera tipa bull), koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza.

Pravila obaveznog veterinarskog nadzora primenjuju se pri unosu/iznosu specifičnih predmeta životinjskog porijekla – svih vrsta kože divljači i lovačkih trofeja (s obzirom da se i njima mogu unijeti zarazne bolesti).

Unos bilja, semena i sadnog materijala

Unos bilja, sjemena i sadnog materijala podliježe obaveznom pregledu fitosanitarne inspekcije i moguće ga je obaviti samo na prelazima na kojima postoji fitosanitarna inspekcija, sem ukoliko se u putničkom prometu unose male količine proizvoda.

Fitosanitarnom pregledu ne podležu male količine bilja i biljnih proizvoda:

 • sveže voće i povrće (isključujući krompir) ukupne težine do  5 kg,
 • rezano cvijeće, jedan buket ili vijenac
 • sjeme cvijeća ili povrća u originalnom pakovanju, težine do 100 grama, koje nije namenjeno prodaji, do 5 pakovanja
 • lukovice ukrasnog bilja do 3 kg,
 • jedan komad božićnog drvca bez korijena ,
 • najviše 3 sobne biljke (isključujući bonsai)
 • balkonsko bilje (najviše 10 biljaka)

Unos divljih vrsta

Prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, u skladu sa Konvencijom  o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES, moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu  odgovarajuće dozvole  ili potvrde nadležnog tijela. Nadležno tijelo za izdavanje potrebnih dozvola ili potvrda u Republici Hrvatskoj je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Unos lijekova i opojnih sredstava

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mesec  dana (uz uslov da su odobreni od strane nadležnih organa zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda ljekara).

Unošenje lijekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana,  i to takođe uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizilazi neophodnost uzimanja navedenog lijeka (fotokopije recepta za lijek, prepis istorije bolesti ili ovjerena potvrda ljekara). Ako se radi o osobama koje su na supstitucionalnoj terapiji bolesti zavisnosti odnosno terapiji malignih bolesti, količina ljeka može biti za 15 dana lične upotrebe.

Unos i iznos novca

Na temelju Uredbe Evropske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska sa područija EU, putnici su obavezni da prilikom ulaska ili izlaska prijave carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 evra ili više (odnosno u protivvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja, kao što su na primer čekovi).

Crnu Goru

Lični prtljag

Lični prtljag je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumijeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna  za vrijeme njegovog putovanja (obuća, odjeća, higijenske potrepštine itd.). Vrsta i količina robe u u ličnom prtljagu mora biti nekomercijalne prirode .

Akcizna roba (duvan, alkohol) 

Od duvanskih prerađevina dozvoljeno je nositi:

 • 200 cigareta ili
 • 50 cigara ili
 • 100 cigarilosa ili
 • 250g duvana

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti:

 • 1 litar žestokog alkoholnog pića
 • 2 litre vina

Hrana

Moguće je  unijeti razumne količine hrane, namijenjene za lične potrebe putnika, koja čini dio putničkog prtljaga i namijenjena je korišćenju tokom putovanja. Za tu hranu nije potrebna propisana međunarodna sanitarna potvrda (sertifikat). Ostali proizvodi podliježu kontroli i moraju posjedovati odgovarajuće sertifikate.

Dozvoljenom vrstom i količinom hrane, koja se koristi tokom putovanja, a koja se može unijeti na teritoriju Crne Gore smatraju se:

 • proizvodi za ishranu dece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, pod uslovom da ti proizvodi ne zahtijevaju posebne uslove čuvanja, da su deklarisani, neoštećene ambalaže, osim u slučaju   da se trenutno koriste;
 • svježe voće i povrće (osim krompira) ukupne težine do 5kg;
 • sušeno voće, povrće, sušene gljive, sirova kafa,kakao u zrnu, čajevi ukupne težine do 1kg;
 • alkoholna pića u originalnoj ambalaži, deklarisana, u ukupnoj težini do 1litra;
 • ostala pića u originalnoj ambalaži,deklarisana u ukupnoj količini do 5 litara
 • flaširana voda u originalnoj ambalaži deklarisana, u ukupnoj količini do 5 litara.
 • kombinovana i ostala hrana koja je u originalnoj ambalaži, deklarisana, koja ne zahteva poseban režim čuvanja,osim ako se trenutno koristi u ukupnoj količini do 1 kg.

Unos životinja 

Unos kućnih ljubimaca se odobrava bez prethodnog veterinarskog pregleda i kontrole, ukoliko životinje prati odgovarajuće veterinarsko uverenje (sertifikat) zemlje izvoznice.

Unos bilja, sjemena i sadnog materijala

Mogu se uneti male količine bilja i biljnih proizvoda i u tom slučaju fitosanitarni pregled neće biti neophodan.

Unos divljih vrsta

Prema posebnoj međunarodnoj konvenciji ( CITES), nije dozvoljen prenos preko granice zaštićenih vrsta bilja i životinja, izuzev ako putnik posjeduje odgovarajuće odobrenje nadležnog državnog organa.

Unos lekova

Lice koje ulazi u zemlju ili iz nje izlazi, može nositi razumnu količinu lijekova koja mu je potrebna za ličnu upotrebu ili za životinju koju unosi, najviše za 6 meseci.

Posedovanje lijeka koji sadrži opojnu drogu bez odgovarajuće medicinske dokumentacije ili neprijavljivanje lijeka predstavlja prekršaj, a takav lijek se oduzima i zadržava pod posebnim nadzorom.

Unos i iznos novca

Rezident, odnosno nerezident može da, bez prijavljivanja carinskom organu, fizički unese u Crnu Goru odnosno iznese iz Crne Gore gotov novac, u evrima i/ili valuti koja nije evro, u ukupnom iznosu, odnosno protivvrijednosti iznosa do 10.000 evra.

Platne kartice i drugi slični prenosivi instrumenti plaćanja moraju se prijaviti carinskom organu prilikom unošenja, odnosno iznošenja iz Crne Gore.

Tursku

Lični prtljag

Lični prtljag je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumijeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna  za vrijeme njegovog putovanja (obuća, odjeća, higijenske potrepštine itd.). Vrsta i količina robe u u ličnom prtljagu mora biti nekomercijalne prirode .

Akcizna roba (duvan, alkohol) 

Lica starija od 18 godina u ličnom prtljagu mogu unijeti:

 • 200 cigareta i
 • 5 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu)  i
 • 10 cigara i
 • 200 gramaduvana za pušenje (sa 200 kom. papira za uvijanje) ili
 • 200 gramaduvana za žvakanje ili
 • 200 gramaduvana za nargilu ili
 • 50 gramaduvana za šmrkanje

Lica starija od 18 godina u ličnom prtljagu mogu unijeti:

 • 1 flašu od litar  ili 2 flaše od 750 ml alkoholnog pića i/ili vina

Ostala roba

 • 3.5 flašice parfema (svaka mah. 120 ml svaka)
 • 4 poklona do vrednosti od 300 evra (za putnike do 15 godina ta vrednost je 145 evra)
 • 5.1 kg kafe
 • 1 kg instant kafe
 • 500 gr čaja
 • 1 kg čokolade
 • 1kg proizvoda na bazi šećera

Unos lijekova

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepis istorije bolesti, potvrda ljekara).

IZVOZNI PROPISI

Iz Turske se slobodno može izneti:

 • 2 kilograma/3 kartona lokalnih duvanskih proizvoda
 • 5 kilograma alkoholnih pića / 12 flaša rakije ili drugih lokalnih pića i hrane u vrednosti do 100 turskih lira, s tim što ti proizvodi ne smiju prelaziti težinu od 5 kilograma
 • pokloni u vrednosti do 5000 turskih lira, a ako se iz zemlje iznose pokloni u većoj vrednosti potrebna je potvrda da je obavljena zamena strane valute u iznosu većem od 5000 turskih lira
 •  zabranjeno je iznositi antikvitete, žitne proizvode, čaj, kakao, kafu i začine

 Unos životinja  

Kućni ljubimci (psi, mačke i sl.) treba da poseduju validno ljekarsko uverenje.

Unos i iznos novca

Unos lokalne valute (turska lira – TRY) nije ograničen, kao ni unos strane valute, s tim da putnici moraju da prijave novac koji u stranoj valuti unose i da bi izbegli teškoće pri izlasku iz zemlje.

Kada je iznos novca u pitanju važe sledeća pravila:

Za državljane Turske i rezidente (fizička lica sa stalnim prebivalištem u toj državi) dozvoljen je iznos domaće i strane valute do protivvrijednosti od 5000 dolara, dok je za veći iznos od navedenog potrebna potvrda iz banke da je novac podignut sa računa ili strana valuta kupljena u banci u Turskoj.

Za nerezidente (fizička lica sa stalnim prebivalištem u inostranstvu) i turske državljane koji žive i rade u inostranstvu dozvoljen je iznos domaće i strane valute do protivvrijednosti od 5000 dolara. Iznosi koji premašuju ovaj limit treba da budu prijavljeni na ulasku u zemlju i da potvrda o tome bude unijeta u pasoš. U slučaju ponovne zamjene turskih lira u stranu valutu u protivvrijednosti većoj od 5000 dolara neophodna je potvrda iz banke.