Крените спремни на пут

Шта треба да знате када путујете у:

Србију

Уколико путујете у Републику Србију важно је да будете упознати са основним правима и обавезама, како би се избјегла  дужа задржавања на граничним прелазима и обезбједио брз и безбједан промет путника и робе.

Такозвани „зелени контролни пролаз“, тамо гдје он постоји, путници који прелазе преко граничног прелаза  могу користити само када не посједују робу која подлијеже плаћању увозних дажбина. У супротном се користи „црвени контролни пролаз“, пријављује се све што путник носи са собом и у тзв. скраћеном поступку царини се роба вредности до три хиљаде евра, по  јединственој царинској стопи од 10 одсто и ПДВ од 20 одсто (односно 8 одсто за робу на коју се примењује нижа стопа ПДВ).

Лични пртљаг

У нашу земљу, поред личног пртљага и лијекова за личну употребу, слободно се може унијети до 200 цигарета, један парфем или литар алкохолног пића. Посебне дозволе потребне су за живе животиње, сировине животињског поријекла, кућне љубимце, као и за биљке и аматерске радио-станице. Забрана без изузетка односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове и штетне материје као и пиратску робу – плагијате.

Унос и износ новца

Лимит за износ девиза из земље износи 10.000 евра. Унос новца у земљу је и даље неограничен, али су сви путници у обавези да према Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, пријаве пренос сваке суме изнад  10.000 евра и на улазу и на излазу из земље.

Од 01.01.2013. године примењује се Уредба о усклађивању номенклатуре Царинске тарифе за 2013. годину чиме ће царинске стопе за поједине робе бити смањене, а за неке и укинуте. Све информације о новинама у Царинској тарифи могу се наћи на wеб страници Царинске управе Републике Србије.

Хрватску

Уласком Републике Хрватске у ЕУ 01. јула 2013. године у путничком промету  примењује се  европска регулатива, према којој је дозвољен пренос робе из трећих земаља за личне потребе путника (некомерцијална роба) без наплате царине и ПДВ-а до вриједности 300 евра по путнику, а у ваздушном и поморском саобраћају  до 430 евра.

Лични пртљаг

Лични пртљаг је ослобођен од плаћања увозних дажбина и под њим се подразумијева роба (у разумној количини) за личну употребу која је путнику неопходна  за време његовог путовања (обућа, одјећа, хигијенске потрепштине итд.). Врста и количина робе у у личном пртљагу мора бити некомерцијалне природе .Роба која се налази у личном пртљагу путника, у врсти  и количинама које нису намјењене препродаји већ њиховим личним потребама и потребама њихових породица, ослобађа се од плаћања увозних дажбина, уколико њена укупна вредност не прелази вредност од 300 евра, а у ваздушном и поморском саобраћају 430 евра. Путници млађи од 15 година, ослобођени су плаћања увозних дажбина на пртљаг чија укупна вриједност не прелази вриједност од 150 евра.

Акцизна роба (дуван, алкохол, гориво) 

Ослобођење за акзизну робу

Неовисно о напријед наведеним вриједносним ограничењима при увозу се ослобођење од царине, ПДВ-а и трошарина односи и на сљедеће количине трошаринских производа, а уједно се њихова вриједност не укључује у вриједност остале робе некомерцијалне нарави.

За путнике у ваздушномпромету:
1. духанске прерађевине:
– 200 цигарета
– 100 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до 3 грама по комаду)
– 50 цигара
– 250 грама духана за пушење
2. алкохол и алкохолна пића, осим мирног вина и пива:
– алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола већим од 22% вол. или неденатурирани етилни алкохол с  удјелом алкохола од 80% вол. и више: 1 литра
–   алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола 22% вол. и мање: до 2 литре
3. мирно вино: 4 литре
4. пиво: 16 литара
5.  духански производи из чланка 94. Закона о трошаринама:
– 50 грама гријаног духанског производа
– 10 милилитара е-текућине
– 50 грама нових духанских производа из чланка 94. ставка 2. Закона о трошаринама.

За путнике у другим облицима промета (друмски, жељезнички итд.):

1. духанске прерађевине:
– 40 цигарета
– 20 цигарилоса (при чему се цигарилосом сматрају цигаре нето тежине до 3 грама по комаду)
– 10 цигара
– 50 грама духана за пушење
2. алкохол и алкохолна пића, осим мирног вина и пива:
– алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола већим од 22% вол. или неденатурирани етилни  алкохол с удјелом алкохола од 80% вол. и више: 1 литра
– алкохол и алкохолна пића с удјелом алкохола 22% вол. и мање: до 2 литре
3. мирно вино: 4 литре
4. пиво: 16 литара
5. духански производи из чланка 94. Закона о трошаринама:
– 50 грама гријаног духанског производа
– 10 милилитара е-текућине
– 50 грама нових духанских производа из чланка 94. ставка 2. Закона о трошаринама.

Ослобођење на горе наведене трошаринске производе не може се примијенити на путнике млађе од 17 година.

Од плаћања увозних дажбина ослобођено је и гориво у резервоарима превозних средстава, као и до 10 литара идентичне врсте горива у прикладним преносивим спремницима за резервно гориво.

Храна

Није дозвољен унос меса, млијека и млијечних производа из трећих земаља (БиХ, Србија, Црна Гора итд.), а дозвољен је унос до 20 кг рибе, шкољки и производа од рибе, до 2 кг млијека у праху за бебе, хране за бебе и хране за посебне потребе, до 2 кг хране за кућне љубимце , до 2 кг остале хране као што је мед, живе шкољке и пужеви  и до 125 гр кавијара или других производа заштићених врста.  Следеће врсте хране се могу уносити тј.транспортовати у личном пртљагу: хљеб, колачи, кекс, чоколада и кондиторски производи (укључујући слаткише), све под условом да ништа од тога није пуњено производима од меса.

Унос животиња

Уношење кућних љубимаца, у пратњи власника или особе овлаштене од власника, из трећих земаља могућ је само на граничним прелазима одређеним за промет кућних љубимаца. Кућни љубимци који се уносе у царинско подручије  Републике Хрватске  морају бити подвргнути :

а) у случају 5 или мање кућних љубимаца, идентификационом и документационом прегледу од стране царинског службеника на улазном граничном прелазу

б) у случају више од 5 кућних љубимаца, ветеринарском прегледу који обавља гранични ветеринарски инспектор и морају улазити у Републику Хрватску на за то одобреним граничним ветеринарским испоставама.

Пси, мачке и хрчци морају бити означени микрочипом, морају имати пасош издат од надлежног ветеринара и морају бити вакцинисани против бјеснила. Забрањен је увоз и привремени боравак опасних паса (расе теријера типа булл), који нису уписани у регистар Међународног кинолошког савеза.

Правила обавезног ветеринарског надзора примењују се при уносу/износу специфичних предмета животињског поријекла – свих врста коже дивљачи и ловачких трофеја (с обзиром да се и њима могу унијети заразне болести).

Унос биља, семена и садног материјала

Унос биља, сјемена и садног материјала подлијеже обавезном прегледу фитосанитарне инспекције и могуће га је обавити само на прелазима на којима постоји фитосанитарна инспекција, сем уколико се у путничком промету уносе мале количине производа.

Фитосанитарном прегледу не подлежу мале количине биља и биљних производа:

  • свеже воће и поврће (искључујући кромпир) укупне тежине до  5 кг,
  • резано цвијеће, један букет или вијенац
  • сјеме цвијећа или поврћа у оригиналном паковању, тежине до 100 грама, које није намењено продаји, до 5 паковања
  • луковице украсног биља до 3 кг,
  • један комад божићног дрвца без коријена ,
  • највише 3 собне биљке (искључујући бонсаи)
  • балконско биље (највише 10 биљака)

Унос дивљих врста

Прекогранични промет и трговина дивљим врстама, у складу са Конвенцијом  о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака ЦИТЕС, могућ је само уз подношење царинском службенику на граничном прелазу  одговарајуће дозволе  или потврде надлежног тијела. Надлежно тијело за издавање потребних дозвола или потврда у Републици Хрватској је Управа за заштиту природе Министарства заштите околиша и природе.

Унос лијекова и опојних средстава

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама потребним највише за лијечење до месец  дана (уз услов да су одобрени од стране надлежних органа земље произвођача) и то уз поседовање одговарајуће медицинске документације (препис историје болести, потврда љекара).

Уношење лијекова који садрже дрогу, такође за личне потребе путника, могуће је у количини потребној за лијечење до највише 5 дана,  и то такође уз посједовање медицинске документације, из које произилази неопходност узимања наведеног лијека (фотокопије рецепта за лијек, препис историје болести или овјерена потврда љекара). Ако се ради о особама које су на супституционалној терапији болести зависности односно терапији малигних болести, количина љека може бити за 15 дана личне употребе.

Унос и износ новца

На темељу Уредбе Европске комисије 1889/2005 о контроли готовине приликом уласка и изласка са подручија ЕУ, путници су обавезни да приликом уласка или изласка пријаве царинској служби готовину коју носе са собом и то у износу од 10.000 евра или више (односно у противвриједности тог износа у другим валутама или другим средствима плаћања, као што су на пример чекови).

Црну Гору

Лични пртљаг

Лични пртљаг је ослобођен од плаћања увозних дажбина и под њим се подразумијева роба (у разумној количини) за личну употребу која је путнику неопходна  за вријеме његовог путовања (обућа, одјећа, хигијенске потрепштине итд.). Врста и количина робе у у личном пртљагу мора бити некомерцијалне природе .

Акцизна роба (дуван, алкохол) 

Од дуванских прерађевина дозвољено је носити:

  • 200 цигарета или
  • 50 цигара или
  • 100 цигарилоса или
  • 250г дувана

Лица старија од 17 година у личном пртљагу могу пренети:

  • 1 литар жестоког алкохолног пића
  • 2 литре вина

Храна

Могуће је  унијети разумне количине хране, намијењене за личне потребе путника, која чини дио путничког пртљага и намијењена је коришћењу током путовања. За ту храну није потребна прописана међународна санитарна потврда (сертификат). Остали производи подлијежу контроли и морају посједовати одговарајуће сертификате.

Дозвољеном врстом и количином хране, која се користи током путовања, а која се може унијети на територију Црне Горе сматрају се:

  • производи за исхрану деце и дијететска храна која се користи из медицинских разлога, под условом да ти производи не захтијевају посебне услове чувања, да су декларисани, неоштећене амбалаже, осим у случају   да се тренутно користе;
  • свјеже воће и поврће (осим кромпира) укупне тежине до 5кг;
  • сушено воће, поврће, сушене гљиве, сирова кафа,какао у зрну, чајеви укупне тежине до 1кг;
  • алкохолна пића у оригиналној амбалажи, декларисана, у укупној тежини до 1литра;
  • остала пића у оригиналној амбалажи,декларисана у укупној количини до 5 литара
  • флаширана вода у оригиналној амбалажи декларисана, у укупној количини до 5 литара.
  • комбинована и остала храна која је у оригиналној амбалажи, декларисана, која не захтева посебан режим чувања,осим ако се тренутно користи у укупној количини до 1 кг.

Унос животиња

Унос кућних љубимаца се одобрава без претходног ветеринарског прегледа и контроле, уколико животиње прати одговарајуће ветеринарско уверење (сертификат) земље извознице.

Унос биља, сјемена и садног материјала

Могу се унети мале количине биља и биљних производа и у том случају фитосанитарни преглед неће бити неопходан.

Унос дивљих врста

Према посебној међународној конвенцији ( ЦИТЕС), није дозвољен пренос преко границе заштићених врста биља и животиња, изузев ако путник посједује одговарајуће одобрење надлежног државног органа.

Унос лекова

Лице које улази у земљу или из ње излази, може носити разумну количину лијекова која му је потребна за личну употребу или за животињу коју уноси, највише за 6 месеци.

Поседовање лијека који садржи опојну дрогу без одговарајуће медицинске документације или непријављивање лијека представља прекршај, а такав лијек се одузима и задржава под посебним надзором.

Унос и износ новца

Резидент, односно нерезидент може да, без пријављивања царинском органу, физички унесе у Црну Гору односно изнесе из Црне Горе готов новац, у еврима и/или валути која није евро, у укупном износу, односно противвриједности износа до 10.000 евра.

Платне картице и други слични преносиви инструменти плаћања морају се пријавити царинском органу приликом уношења, односно изношења из Црне Горе.

Турску

Лични пртљаг

Лични пртљаг је ослобођен од плаћања увозних дажбина и под њим се подразумијева роба (у разумној количини) за личну употребу која је путнику неопходна  за вријеме његовог путовања (обућа, одјећа, хигијенске потрепштине итд.). Врста и количина робе у у личном пртљагу мора бити некомерцијалне природе .

Акцизна роба (дуван, алкохол) 

Лица старија од 18 година у личном пртљагу могу унијети:

  • 200 цигарета и
  • 5 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду)  и
  • 10 цигара и
  • 200 грамадувана за пушење (са 200 ком. папира за увијање) или
  • 200 грамадувана за жвакање или
  • 200 грамадувана за наргилу или
  • 50 грамадувана за шмркање

Лица старија од 18 година у личном пртљагу могу унијети:

  • 1 флашу од литар  или 2 флаше од 750 мл алкохолног пића и/или вина

Остала роба

  • 3.5 флашице парфема (свака мах. 120 мл свака)
  • 4 поклона до вредности од 300 евра (за путнике до 15 година та вредност је 145 евра)
  • 5.1 кг кафе
  • 1 кг инстант кафе
  • 500 гр чаја
  • 1 кг чоколаде
  • 1кг производа на бази шећера

Унос лијекова

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама неопходним за уобичајену терапију и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације (пријепис историје болести, потврда љекара).

ИЗВОЗНИ ПРОПИСИ

Из Турске се слободно може изнети:

  • 2 килограма/3 картона локалних дуванских производа
  • 5 килограма алкохолних пића / 12 флаша ракије или других локалних пића и хране у вредности до 100 турских лира, с тим што ти производи не смију прелазити тежину од 5 килограма
  • поклони у вредности до 5000 турских лира, а ако се из земље износе поклони у већој вредности потребна је потврда да је обављена замена стране валуте у износу већем од 5000 турских лира
  •  забрањено је износити антиквитете, житне производе, чај, какао, кафу и зачине

 Унос животиња  

Кућни љубимци (пси, мачке и сл.) треба да поседују валидно љекарско уверење.

Унос и износ новца

Унос локалне валуте (турска лира – ТРY) није ограничен, као ни унос стране валуте, с тим да путници морају да пријаве новац који у страној валути уносе и да би избегли тешкоће при изласку из земље.

Када је износ новца у питању важе следећа правила:

  • За држављане Турске и резиденте (физичка лица са сталним пребивалиштем у тој држави) дозвољен је износ домаће и стране валуте до противвриједности од 5000 долара, док је за већи износ од наведеног потребна потврда из банке да је новац подигнут са рачуна или страна валута купљена у банци у Турској.
  • За нерезиденте (физичка лица са сталним пребивалиштем у иностранству) и турске држављане који живе и раде у иностранству дозвољен је износ домаће и стране валуте до противвриједности од 5000 долара. Износи који премашују овај лимит треба да буду пријављени на уласку у земљу и да потврда о томе буде унијета у пасош. У случају поновне замјене турских лира у страну валуту у противвриједности већој од 5000 долара неопходна је потврда из банке.
Грчку

Лични пртљаг

Лични пртљаг је ослобођен од плаћања увозних дажбина и под њим се подразумева роба (у разумној количини) за личну употребу која је путнику неопходна  за вријеме његовог путовања (обућа, одјећа, хигијенске потрепштине итд.). Врста и количина робе у у личном пртљагу мора бити некомерцијалне природе .

С обзиром да је Грчка чланица ЕУ, примењује се  европска регулатива, према којој је дозвољен пријенос робе из трећих земаља за личне потребе путника (некомерцијална роба) без наплате царине и ПДВ-а до вриједности 300 евра по путнику, а у ваздушном и поморском саобраћају  до 430 евра. Путници млађи од 15 година, ослобођени су плаћања увозних дажбина на пртљаг чија укупна вриједност не прелази вриједност од 150 евра.

Акцизна роба (дуван, алкохол

У ваздушном и поморском саобраћају дозвољено је од дуванских прерађевина носити:

  •  200 цигарета или
  •  100 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду)  или
  •  50 цигара или
  •  250 грама дувана за пушење

У друмском саобраћају дозвољено је од дуванских прерађевина носити:

  •  40 цигарета или
  •  20 цигарилоса (тежине до 3 грама по комаду)  или
  •  10 цигара или
  •  50 грама дувана за пушење

Лица старија од 17 година у личном пртљагу могу пренијети:

  •  1 литар алкохолног пића  са удјелом алкохола већим од  22% вол.  или
  •  2 литре алкохолног пића са удјелом алкохола мањим од  22% вол. или
  •  4 литре вина или
  •  12 литара пива

Храна

Није дозвољен унос меса, млијека и мљечних производа из земаља које нису чланице ЕУ, а дозвољено је са собом понијети до 2 кг млијека у праху за бебе или хране за бебе или хране за посебне потребе, као и до 2 кг хране за кућне љубимце.

Унос животиња 

Ваш љубимац треба да посједује електронски чип (микрочип) сходно ИСО 11784 или 11785. Треба да је вакцинисан против бјеснила и да поседује љекарско уверење, које потврђује да сврха путовања није трговина животињама, сходно правилнику (ЕУ) број 998/2003.

Унос биља, семена и садног материјала

Могу се унијети мале количине биља и биљних производа (свјеже воће и поврће до 5 кг, букет цвећа, оригинално паковање сјемена до 100 грама и сл.) и у том случају фитосанитарни преглед неће бити неопходан.

Унос дивљих врста

Прекогранични промет и трговина дивљим врстама, у складу је са Конвенцијом  о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака ЦИТЕС. Уност таквих врста могућ је само уз подношење царинском службенику на граничном прелазу  одговарајуће дозволе  или потврде надлежног тијела.

Унос лијекова

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама неопходним за уобичајену терапију и то уз поседовање одговарајуће медицинске документације (пријепис историје болести, потврда љекара).

Унос и износ новца

На темељу Уредбе Европске комисије 1889/2005 о контроли готовине приликом уласка и изласка са подручија ЕУ, путници су обавезни да приликом уласка или изласка пријаве царинској служби готовину коју носе са собом и то у износу од 10.000 евра или више (односно у противвриједности тог износа у другим валутама или другим средствима плаћања, као што су на пример чекови).