UNO i SIPA: Oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 288.750 KM

19.10.2023 | Novosti

U nekoliko odvojenih akcija ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u suradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA oduzeli su veću količinu duhana, duhanskih prerađevina i opreme u vrijednosti  od 288.750 KM.

Na području Banje Luke službenici UNO iz svih regionalnih centara u suradnji sa službenicima SIPA-e sudjelovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom „King“ usmjerenih na sprječavanje nezakonitosti u prodaji trošarinskih proizvoda. Tijekom provođenja pomenutih operativnih aktivnosti kod više fizičkih osoba pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 27.283 paklice cigareta i 350,7 kg rezanog duhana, kao i strojeva za punjenje cigareta. Oduzeti duhan i cigarete nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO, a ukupna tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 232.000,00 KM.

Postupajući u okviru prethodno pribavljenih obavještajnih saznanja kao i prijava građana, ovlašteni službenici UnO iz svih regionalnih centara izvršili su operativne provjere primjene Zakona o trošarinama u BiH na teritoriju Banje Luke, Trebinja, Zenice i Tuzle. Tom prilikom su na više lokacija kod većeg broja fizičkih osoba pronašli 132,5 kg rezanog duhana, 4.971 paklicu cigareta i 3.840 komada ručno motanih cigareta. Predmetna roba nije bila na propisan način obilježena trošarinskim markicama UNO, a vrijednost iste se procjenjuje na iznos od 56.750 KM.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UNO koristili su specijaliziranu opremu, doniranu Upravi od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.