Sastanak rukovodstva Uprave za neizravno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH: Potrebne dodatne edukacije poslovne zajednice u BiH

17.10.2023 | Novosti

Danas je u Banjaluci održan sastanak rukovodstava Uprave za neizravno oporezivanje i Vanjskotrgovinske komore BiH na kojem je razgovarano o unaprjeđenju suradnje dvije institucije.

Zaključeno je da obje institucije trebaju uzeti aktivno sudjelovanje na daljnjoj promociji novouspostavljenog pojednostavljenja Ovlaštenog gospodarskog subjekta – statusa koji poslovnoj zajednici daje dodatne pogodnosti, lakše i brže provođenje svih carinskih procedura.

Usuglašena je i potreba dodatnih edukacija poslovne zajednice u BiH kad je u pitanju stjecanje statusa za sve  pojednostavljene carinske postupke, poput lokalnog ili kućnog carinjenja, te ovlaštenog pošiljatelja i primatelja. Ubrzanje uvoznog i izvoznog carinjenja roba bilo bi evidentnije kada bi veći broj kompanija iz BiH posjedovao odobrenja od UNO za vršenje pojednostavljenih carinskih postupaka.

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH dostavili su danas UNO i inicijative poslovne zajednice vezano za potrebu izmjena zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti PDV-a i trošarina.