Oduzeti optički nišani, mobiteli i tlakomjeri

7.04.2023 | Novosti

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje, na području RC Tuzla oduzele su veću količinu razne robe (optički nišani, tlakomjeri, mobilni telefoni), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od cca 298.500 KM.

Ovlaštene službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla, u suradnji sa službenicima Grupe za reviziju i kontrolu, Odsjeka za poreze RC Tuzla i službenicima Grupe za obavještavanje, izvršile su istovremenu provjeru i kontrolu prometa i podrijetla roba temeljem raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju pravne osobe s područja RC Tuzla. Prilikom provjera pronađena je veća količina robe stranog podrijetla (optički nišani, tlakomjeri, slušni aparati) za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija te je ista oduzeta.

Također, ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla, temeljem operativno taktičkog rada provele su potrebne radnje i aktivnosti na suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti UINO te izvršila oduzimanje predmeta od pravne osobe s područja RC Tuzla. I u ovom slučaju se radilo o većoj količini robe stranog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobiteli iPhone 14, iPhone 13, Samsung).

Ukupna vrijednost oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjeka za provedbu propisa RC Tuzla iznosi cca 298.500 KM, dok su za utvrđene nezakonitosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, pravnim i odgovornim osobama izdani prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 21.000 KM.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS i UNODC-a. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.