Na graničnom prijelazu Klobuk oduzet neprijavljeni tekstil

21.02.2024 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje na graničnom prijelazu Klobok, između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog tekstila, čija je procijenjena vrijednost 233.000 KM.

Prilikom detaljnog pregleda uvozne pošiljke tekstilne robe pristigle na granični prijelaz Klobuk otkrivena je veća količina tekstila koji nije prijavljen carinskim organima BiH. Radi se o 2.690 komada razne tekstine robe (majice, košulje, šorc, trenerke, jakne), čija je ukupna tržišna vrijednost procijenjena na iznos od 233.000,00 KM. Predmetna roba je privremeno oduzeta uz izdavanje Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, te će protiv uvoznika biti pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih osoba UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.