Donirana oprema

20.07.2022 | Novosti

“Danas je u prostorijama UINO BiH izvršena primopredaja 10 novih endoskopa nabavljenih u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) koji se provodi od veljače 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija  u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) s općim ciljem daljnjeg unaprjeđivanja sigurnosti unutar i izvan granica Zapadnog Balkana kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unaprjeđenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. skraćenica SALW). Primopredaji je prethodio uvid u ispravnost opreme od strane predstavnika UINO koji je izvršen prošlog tjedna u prostorijama dobavljača opreme.

Današnja donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške u okviru projekta HALT u smislu daljnjeg jačanja kapaciteta UINO obzirom da je u prethodnom razdoblju UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 12 endoskopa i 4 detektora za eksploziv i droge.  Ukupna vrijednost do sada donirane opreme kroz ovaj projekat iznosi oko 450,000 KM dok se u idućem razdoblju očekuje nabava i isporuka dodatne specijalizirane  opreme za potrebe UINO, a u cilju poboljšanja uvjeta rada i učinkovitije borbe protiv ilegalne trgovine SALW-om.

Projekat HALT financiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno  Kraljevstvo, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Europske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.  Projektne aktivnosti se provode u suradnji sa UINO BiH kao glavnim korisnikom ovoga projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini.