Oduzeta aroma za nargile, duhan, tekstil i mobiteli

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, Sarajevo i Banja Luka, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija oduzeli su veću količinu aroma za nargile, rezani duhan, tekstil i mobitele u vrijednosti od oko 127.000 KM.

 Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, Sarajevo i Banja Luka, proveli su više operativnih aktivnosti na sprječavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa trošarinskih i roba stranog podrijetla na području regionalnih centara Tuzla, Banja Luka i Sarajevo, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

Na području općine Ključ izvršena je operativna provjera primjene Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini kojom prilikom je na više lokacija pronađena i privremeno oduzeta veća količina trošarinske robe namijenjene za nelegalnu prodaju. Radilo se o 63 komada nargile-lule i 103 pakiranja/komada arome za nargile, procijenjene vrijednosti u iznosu od cca 25.000 KM, koja nije bila na propisan način obilježena trošarinskim markicama UNO.

Prilikom detaljnog pregleda kombi vozila na Graničnom prijelazu Orašje kod fizičke osobe koja je namjeravala proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih pristojbi pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba (tekstil – 257 komada jakni, kaputa, haljina i sl.). Također na Carinskoj ispostavi Bijeljina izvršen je detaljan pregled teretnog motornog vozila, u čijoj pošiljci je bio prijavljen PVC materijal (granule i čaše), a pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba – 16 komada Iphone mobitela. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u pomenuta dva slučaja iznosi cca 50.000 KM.

Postupajući po anonimnoj prijavi zaprimljenoj putem otvorene linije Operativnog centra UNO, na području grada Sarajeva lociran je i kontroliran prodajni i skladišni prostor u vlasništvu fizičke osobe iz Sarajeva. Tom prilikom, pronađeno je i privremeno oduzeto 272,5 kilograma sitno rezanog duhana, tržišne vrijednosti cca. 52.000 KM, koji nije bio obilježen trošarinskim markicama UNO i za koji vlasnik nije posjedovao dokumentaciju o podrijetlu/nabavi.

Protiv učinitelja opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno kaznenog postupanja biti poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih osoba UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.