Javna kampanja “STOP ŠVERCU”

Uprava za neizravno oporezivanje započela je javnu kampanju „Stop švercu“, čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duhanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

U ovogodišnjoj kampanji „Stop švercu“ građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UNO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu.

Prošlogodišnja akcija Uprave „Stop švercu“ rezultirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne temeljem kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta trošarinska roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima.

Podsjećamo, od 2009. godine, od kada je Bosna i Hercegovina krenula u proces usklađivanja oporezivanja akcizom duhana i duhanskih proizvoda, broj izdanih trošarinskih markica konstantno je bio u padu svih prethodnih godina. Međutim, 2021. godine,  kada je UNO provela prvu javnu kamapanju „Stop švercu“ koja je imala za cilj suzbijanje „crnog tržišta duhana“ u BiH, desilo se da je broj izdanih trošarinskih markica UNO za duhan i duhanske prerađevine zabilježio rast. Naime, 2021. godine UNO je ukupno izdala 208 milijuna komada trošarinskih markica, dok je npr. 2020. godine ukupno izdano 185 milijuna komada. Važno je da se rast broja izdanih trošarinskih markica nastavio i u 2022. godini. Podaci pokazuju da je u četiri mjeseca 2022. godine ukupno izdano 74,5 milijuna komada trošarinskih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakiranja duhana za motanje i pušenje, dok je u istom razdoblju 2021. godine izdano 56,6 milijun komada, što  predstavlja porast za 31,6 %. Ovo su definitivno podaci koji govore u prilog činjenici da se u posljednje dvije godine smanjuje postotak tzv. „crnog tržišta“ duhana u BiH.

Ovakvim statistikama svakako su znajačan doprinos dale i brojne akcije službenika Uprave za neizravno oporezivanje iz grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz sva četiri regionalna centra UNO (Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla).  Samo u prošloj, 2021, godini ovlašteni službenici UNO oduzeli su cigareta i duhana koji su se nezakonito prodavali u BiH u vrijednosti 5,3 milijuna KM, dok je u četiri mjeseca 2022. godine oduzeto cigareta i duhana bez trošarinskih markica UNO u vrijednosti većoj od pola milijuna KM.

U svezi s carinskim prijevarama na internetu i sajber kriminalu, UNO je prepoznala ovu problematiku te je u Planu rada odredila da će posebnu pozornost posvetiti poduzimanju radnji, mjera i aktivnosti u cilju istraživanja, otkrivanja, sprječavanja i procesuiranja ovih kriminalnih aktivnosti po pitanju nezakonitosti u svezi s neizravnim oporezivanjem. S tim u svezi, službenici UNO prate i internet stranice i društvene mreže na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duhanskih prerađevina.

Prihodi od neizravnih poreza (PDV-a, trošarina, carina i cestarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od neizravnih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, cestovna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Zaključno sa današnjim danom UNO je prikupila 3 milijarde i 755 milijuna KM, što je više za 672 milijuna ili 22 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.