Službenik UIO održao obuku za Carinsku administraciju Republike Jermenije

17.04.2024 | Novosti

U organizaciji i na poziv Svjetske carinske organizacije u Jerevanu (Republika Jermenija), Ognjen Alagić, šef CI Aerodrom Banja Luka i akreditirani stručnjak Svjetske carinske organizacije u oblasti carinskog vrednovanja, vodio je, u svojstvu predavača, nacionalnu radionicu na temu „Carinsko vrednovanje“, za službenike carinske administracije.

Ciljevi  radionice  bili su podrška pomenutoj administraciji u implementaciji Sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o carinskom vrednovanju, jačanje administrativnih kapaciteta, kao i produbljivanje znanja na polju carinskog vrednovanja i njegova efikasnija primjena.

Radionicu je, zajedno sa Ognjenom Alagićem, vodila Marta Kanele, iz Carinske administracije Republike Letonije, uz prisustvo 22 učesnika, odnosno carinska službenika zemlje domaćina.

Petodnevna radionica bila je posvećena mnogim tehničkim aspektima carinskog vrednovanja kao što su transakcijska vrijednost, usklađivanje, alternativni metodi vrednovanja, naknadna kontrola, te instrumenti i alati SCO-a, sa posebnim osvrtom na odabrane instrumente, usvojene od strane Tehničkog odbora za carinsko vrednovanje.

Tokom radionice, učesnici su također imali priliku da uzmu aktivno učešće i prezentiraju praktične lokalne primjere, uz kontinuiranu diskusiju, komentare i pitanja upućena predavačima.

Ispred domaćina se, u svom završnom obraćanju, šef Odjeljenja za međunarodnu suradnju Carinske administracije Republike Jermenije Sose Stepanijan, zahvalila organizatoru i predavačima, ističući važnost jednoobrazne primjene Sporazuma o carinskom vrednovanju u svim državama članicama Svjetske trgovinske organizacije.

U tom pogledu i Svjetska carinska organizacija zahvalila se Upravi za indirektno oporezivanje na kontinuiranoj podršci aktivnostima na polju tehničke pomoći i razvojnih kapaciteta.