Posjeta Carinskoj upravi Koreje

2.04.2024 | Novosti

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dr. Zoran Tegeltija sa suradnicima boravi u posjeti Korejskom institutu za razvoj iz Južne Koreje, u okviru implementacije Programa razmjene znanja 2023/2024.

Glavna tema programa je „Unaprjeđenje procesa upravljanja carinskim rizikom“, a Bosna i Hercegovina na temelju napora da unaprijedi svoj međunarodni trgovinski režim u pripremi i pristupanju EU, usvojila je sveobuhvatnu Strategiju za unaprjeđenje upravljanja finansijama javnog sektora 2021-2025. Također, nastavlja s pojednostavljenjem carinskih postupaka i uvođenjem sistema upravljanja rizicima u carinskom sektoru u pripremi za promjene u ekonomiji, uključujući rast trgovine.

Program je razvojne suradnje koji se temelji na znanju i osmišljen je za razmjenu razvojnog iskustva Republike Koreje sa partnerskim zemljama.  Na osnovu svoje dobre prakse, Korejski razvojni institut izdat će preporuke za modernizaciju carinske uprave.

Sam završetak projekta planiran je u drugoj polovini godine. Ovom posjetom, još jednom je potvrđena dobra suradnja između BiH i Republike Koreje.