Uzajamna saradnja carinskih administracija, inspekcijskih organa i privatnog sektora CEFTA strana u okviru AEO programa

30.05.2023 | Novosti

U okviru projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku Evropske komisije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ), u partnerstvu sa USAID/EDGE projektom, u Banjaluci je 25. i 26.05.2023. godine održan regionalni sastanak „Jačanje saradnje između carinskih administracija, inspekcijskih organa i privatnog sektora CEFTA strana u okviru AEO programa“.

Cilj sastanka je bio podizanje svijesti o važnosti saradnje vezane za AEO koncept, kao i buduća otvorena i konstruktivna rasprava o mogućnostima zajedničkih primjenjivih rješenja koji bi omogućili značajno pojednostavljenje graničnih formalnosti.

Ognjen Alagić, šef Odsjeka za pojednostavljene carinske postupke i ovlašćene privredne subjekte, istakao je da Uprava za indirektno oporezivanje cijeni napore svih carinskih administracija CEFTA strana i njihovu spremnost da doprinesu boljem trgovinskom okruženju, dodajući da je, imajući u vidu AEO program, dobra saradnja i dijalog sa privatnim sektorom, najbolji put ka kreiranju rješenja koja će dovesti do međusobnog povjerenja i punog partnerstva.

Tanja Bošković, menadžerica projekta u GIZ-u, navela je da je snažniji angažman između carinskih administracija, inspekcijskih organa i privatnog sektora, od suštinskog značaja za dalji razvoj AEO programa na nacionalnom i regionalnom nivou, te da pojednostavljene procedure nisu samo u nadležnosti carinskog organa, već i drugih agencija koji bi trebale što prije biti uključene u AEO aktivnosti, na zadovoljstvo svih.

Tijana Stefanović, predsjednica Regionalne AEO asocijacije, podsjetila da je u regiji već mnogo urađeno na promociji AEO programa i da je već stvorena snažna veza između carine i privatnog sektora.

Jedan od zaključaka sa pomenutog sastanka je i formiranje radnih grupa na nacionalnim nivoima u svim CEFTA stranama, uz učešće predstavnika carinskih organa, agencija za zdravlje bilja, bezbjednost hrane,veterinarskih agencija, kao i predstavnika privatnog sektora/AEO kompanija, čije pošiljke mogu biti podvrgnute pregledima navedenih inspekcijskih organa.

Ispunjavanjem određenih uslova i kriterijuma, AEO status stiču privredni subjekti koji su postigli visok nivo standarda bezbjednosti i zaštite u međunarodnom lancu snabdijevanja, uz pojednostavljene carinske procedure i brži protok roba unutar CEFTA strana.

Više informacija o samom AEO program možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.uino.gov.ba/portal/bs/propisi/carina/