Узајамна сарадња царинских администрација, инспекцијских органа и приватног сектора ЦЕФТА страна у оквиру АЕО програма

30.05.2023 | Новости

У оквиру пројекта „Подршка регионалној економској интеграцији“, који спроводи Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ), уз подршку Европске комисије и Савезног министарства за економску сарадњу и развој Републике Њемачке (БМЗ), у партнерству са УСАИД/ЕДГЕ пројектом, у Бањалуци је 25. и 26.05.2023. године одржан регионални састанак „Јачање сарадње између царинских администрација, инспекцијских органа и приватног сектора ЦЕФТА страна у оквиру АЕО програма“.

Циљ састанка је био подизање свијести о важности сарадње везане за АЕО концепт, као и будућа отворена и конструктивна расправа о могућностима заједничких примјењивих рјешења који би омогућили значајно поједностављење граничних формалности.

Огњен Алагиć, шеф Одсјека за поједностављене царинске поступке и овлашћене привредне субјекте, истакао је да Управа за индиректно опорезивање цијени напоре свих царинских администрација ЦЕФТА страна и њихову спремност да допринесу бољем трговинском окружењу, додајући да је, имајући у виду АЕО програм, добра сарадња и дијалог са приватним сектором, најбољи пут ка креирању рјешења која ће довести до међусобног повјерења и пуног партнерства.

Тања Бошковиć, менаџерица пројекта у ГИЗ-у, навела је да је снажнији ангажман између царинских администрација, инспекцијских органа и приватног сектора, од суштинског значаја за даљи развој АЕО програма на националном и регионалном нивоу, те да поједностављене процедуре нису само у надлежности царинског органа, већ и других агенција који би требале што прије бити укључене у АЕО активности, на задовољство свих.

Тијана Стефановиć, предсједница Регионалне АЕО асоцијације, подсјетила да је у регији веć много урађено на промоцији АЕО програма и да је веć створена снажна веза између царине и приватног сектора.

Један од закључака са поменутог састанка је и формирање радних група на националним нивоима у свим ЦЕФТА странама, уз учешће представника царинских органа, агенција за здравље биља, безбједност хране,ветеринарских агенција, као и представника приватног сектора/АЕО компанија, чије пошиљке могу бити подвргнуте прегледима наведених инспекцијских органа.

Испуњавањем одређених услова и критеријума, АЕО статус стичу привредни субјекти који су постигли висок ниво стандарда безбједности и заштите у међународном ланцу снабдијевања, уз поједностављене царинске процедуре и бржи проток роба унутар ЦЕФТА страна.

Више информација о самом АЕО програм можете пронаћи на сљедећем линку:

https://www.uino.gov.ba/portal/sr/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b8/%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0/