Sastanak carinskih administracija Bosne i Hercegovine i Crne Gore

25.03.2024 | Novosti

Rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje na čelu sa direktorom dr. Zoranom Tegeltijom održalo je danas sastanak u Trebinju sa rukovodstvom Uprave carina Crne Gore koju je predvodio v.d. direktora Vladimir Bulajić.

Sastanak carinskih administracija održan je nakon obilježavanja početka radova na rekonstrukciji graničnog prijelaza Zupci između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao jedne od četiri buduće zajedničke lokacije na kojima će pod jednim krovom biti granične policije i carinske službe Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na sastanku se razgovaralo o modalitetima ubrzanja carinskih procedura kako bi promet putnika i roba između dvije države bio puno brži, posebno u ljetnim mjesecima, kada je pojačan promet putnika.

Carinske administracije dvije zemlje razgovarale su i o poboljšanju kontrolnih aktivnosti na ovjeravanju obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, kako bi se spriječile zloupotrebe instituta povrata PDV-a, posebno kad je riječ o kupovini skupocjenih satova i nakita.

Razmijenjene su informacije i o budućim zajedničkim operativnim akcijama u kojima će učestvovati timovi za sprječavanje krijumčarenja UIO i Uprave carina Crne Gore.

Na sastanku je bilo riječi i o Memorandumu o razmjeni podataka između UIO i Uprave carina Crne Gore, posebno o razmjeni važnih podataka u realnom vremenu na nivou graničnih prijelaza, što bi doprinijelo boljoj i kvalitetnijoj kontroli rizičnih roba i rizičnih obveznika s jedne strane, te ubrzanju prolaska granične linije građana i urednih poreznih obveznika.