Oduzeta veća količina robe na području RC Tuzla i RC Sarajevo

1.11.2023 | Novosti

Ovlaštena službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Tuzle i Sarajeva oduzeli su veću količinu duvana i duvanskih prerađevina i robe stranog porijekla u vrijednosti većoj od 174.000,00 KM

Na području Tuzle službenici UIO izvršili su provjeru porijekla i prometa robe pronađene kod jednog pravnog lica,  Tom su prilikom pronašli su 6.265 komada razne robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o elektro šokerima, radar detektorima, peper sprejevima, dioptrijskim naočarama, kremama za potenciju, raznim kremama i flasterima protiv bolova, kao i lovačke optike. Vrijednost privremeno oduzete robe u ovoj operativnoj akciji iznosi procjenjuje se na iznos od 134.000,00 KM.

Na području Grada Sarajeva službenici UIO proveli su aktivnosti na terenu usmjerene na otkrivanje lica koja se bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Tokom provedene operativne aktivnosti kod jednog fizičkog lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 650 paklica cigareta i 188,50 kg sitno rezanog duvana. Predmetni duvan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 40.332,50 KM.

Protiv navedenih lica poduzete su zakonom predviđene mjere i radnje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.