Oduzeta razna tekstilna roba

13.06.2022 | Novosti

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na cestovnoj komunikaciji Pelagićevo – Gradačac oduzeli su raznu krijumčarenu tekstilnu robu u vrijednosti od 60.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „Pravac“ ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UIO u Tuzli vršili su provjeru prometa porijekla roba na cestovnoj komunikaciji Pelagićevo-Gradačac. Tom prilikom su uočena i detaljno kontrolirana dva teretna motorna vozila koja se bave prijevozom robe. U kontroloma je otkrivena veća količina tekstila, 2.265 komada razne odjeće (majice, trenerke, farmerke), za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija tj. radi se o robi stranog porijekla koja nije prošla proceduru redovnog uvoznog carinjenja, te za koju nisu plaćene uvozne dažbine. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 60.000 KM.

Predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv dva lica bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnim organima. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.