Oduzet duhan i tekstil

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “Sektor” i na putnoj komunikacioji Tuzla-Kalesija oduzeli su raznu krijumčarenu tekstilnu i duhansku robu u vrijednosti od 304.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „Sektor“ ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UIO u Tuzli izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od tri fizička lica sa područja RC Tuzla (Živinice, Banovići) za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih privrednih subjekata izvršili su istovremenu provjeru prometa i porijekla roba na 3 lokacije i tom prilikom pronašli 3823 komada tekstilnih proizvoda količinu robe (majice, haljine, trenerke, pantalone) za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla u suradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska stanica Zapad, na putnoj komunikaciji Tuzla-Kalesija izvršili su pretres kod 2 lica. Tom prilikom pronašli su 3800 paklica cigarete koje nisu bile obilježene na zakonom propisan markicama UIO, niti je za iste postojala zakonom propisana dokumentacija.

Vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama se procjenjuje na 304.000,00 KM.

Predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv pet fizičkih lica bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnikm organima. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duhan.