Digitalni kvalificirani potpis UIO koristi Vlada Kantona Sarajevo

28.03.2024 | Novosti

U okviru procesa digitalizacije javne uprave u Kantonu Sarajevo direktor Uprave za indirektno oporezivanje dr. Zoran Tegeltija, uručio je danas kvalificirane elektronske potvrde predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo i ministrima u vladi.

„Vlada KS je prva vlada koja je u kompletnom sazivu podnijela zahtjeve za izdavanje digitalnih potpisa, a u toku je nabavka i za sve ostale rukovodioce u sistemu kantonalne uprave. Time stvaramo pretpostavku da naš projekt E-vlade u potpunosti zaživi, što je u skladu s našom intencijom da međuinstitucionalnu i internu komunikaciju u potpunosti prebacimo u digitalnu formu. Želimo je u najvećoj mogućoj mjeri učiniti ‘bespapirnom’, što nije moguće uraditi u stopostotnom obliku, ali svako reduciranje kolanja papira je određeni korak naprijed“, istaknula je ovom prilikom ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, u ime Ministarstva koje je nosilac projekta digitalizacije javne uprave u Kantonu Sarajevo.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje dr. Zoran Tegeltija istakao je da se Vlada KS opredijelila za digitalizaciju svoje javne uprave a to znači da se brže i kvalitetnije pruže usluge građanima.

„To je proces koji traži mnogo više napora od omogućavanja elektronskog potpisa. Međutim, Vlada priprema sva potrebna zakonska rješenja, kako bi se broj servisa koji građani i privrednici mogu koristiti povećao što prije, te se omogućilo da imaju što brže i efikasnije usluge. Mi iz UIO smo na raspolaganju Vladi KS da omogućimo tehničku podršku i sigurnost. Digitalizacija nije bauk. UIO danas ima u svom sistemu više od 800.000 tako potpisanih dokumenata i taj broj se svakodnevno povećava“, naveo je Tegeltija.